G20 ülkeleri Brezilya'nın başkanlığında toplanıyor

Dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20 Zirvesi, dönem başkanı Brezilya’nın kenti Rio de Janeiro’da başlıyor. Zirveye, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katılım gösterecek.

Brezilya, G20 Dönem Başkanlığı kapsamında Bakan düzeyindeki ilk G20 toplantısını, 21-22 Şubat tarihlerinde Dışişleri Bakanları düzeyinde gerçekleştirecek. Brezilya'nın bu tercihinde, son dönemde yaşanan jeopolitik gerilimlerin etkisi oldukça fazla görünüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rio de Janeiro’da Brezilya’nın “Adil Bir Dünya İnşa Etmek ve Sürdürülebilir Dünya" amacıyla düzenlenecek G20 Dışişleri Bakanları toplantısına katılım gösterecek.

G20’de bu yıl dönem başkanlığını Brezilya üstleniyor. Gelecek yıl ise G20 dönem başkanlığı Güney Afrika’ya geçecek.

Yükselen ekonomilerin G20 dönem başkanlığını üstlenmesi ile "Küresel Güneyin" sesinin G20 kapsamında uluslararası alanda daha duyulur olması sağlanıyor.

Brezilya da düzenlenecek zirvede; açlık, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele, enerji, küresel yönetim kurumlarının reformu gibi gelişmekte olan ülkelerin ağırlık verdiği konulara odaklanılacağı öngörülüyor.

BAKAN FİDAN’IN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yapılacak görüşmelerde, küresel reformun Türkiye için önemine değinerek, çok taraflılığın güçlendirilmesine dikkat çekecek.

Bakan Fidan ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında BM Güvenlik Konseyinin yetersiz kalmasına da değinecek.

Toplantı vesilesiyle Türkiye'nin, İsrail-Filistin meselesindeki görüşleri bir kez daha gündeme taşınacak ve uluslararası topluma çağrıda bulunulacak.

G20 toplantısında, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından krize yol açan "gıda güvenliği ve enerji"nin de gündeme geleceği öngörülüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, toplantı çerçevesinde bazı G20 ülkelerinin Dışişleri Bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunması ve MIKTA (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye, Avustralya) 25. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılması da planlanıyor.