Emmanuel Macron'un 3 günlük Brezilya turu başlıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile görüşmek üzere Brezilya’ya gidiyor. Macron, Lula da Silva ile birlikte yağmur ormanlarını ziyaret edecek.

Brezilya'nın önceki hükümetini yağmur ormanlarını koruma konusunda başarısız olmakla eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Amerika ülkesine yapacağı üç günlük ziyaretin başlangıcında 26 Mart Salı günü Amazon'a geliyor.

Brezilya'nın Avrupa ve Kuzey Amerika'dan sorumlu üst düzey diplomatı Maria Luisa Escorel, 22 Mart Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, "Lula, Macron'a sadece geniş bir yağmur ormanı değil aynı zamanda 25 milyon insanın yaşadığı bir yer olan Amazon'un karmaşıklığını göstermek istiyor” şeklinde konuştu.

Escorel aynı zamanda Fransız hükümetinin sürdürülebilir kalkınmayı ve Amazon'daki ormansızlaşmayı durdurmaya yönelik programları finanse etmeyi planladığını belirtti.

Brezilya, Kasım ayında Rio de Janeiro'da G20 zirvesine ve 2025 yılında Belem'de Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazırlanırken; Lula ve Macron, hem iklim değişikliği hem de yoksullukla mücadele için ortak bir rota belirlemeyi tartışacak.

Fransa ile Brezilya arasındaki ilişkiler, Macron'un Amazon'da devam eden yangınlar nedeniyle dönemin Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro üzerinde uluslararası baskı politikasına öncülük ettiği 2019'dan sonra toparlandı.

Bolsonaro, Macron ve diğer G7 ülkelerini Brezilya’ya “sömürge" muamelesi yapmakla suçlamıştı.

Macron, 27 Mart Çarşamba günü Sao Paulo'da şirket yöneticileriyle buluşacak ve 28 Mart Perşembe günü Brasilia'ya resmi bir ziyarette bulunarak Lula ve Senato Başkanı ile tekrar görüşecek.