Filistin'in BM'ye tam üyeliği BMGK'da yeterli destek bulamadı

11 Nisan’da Anadolu Ajansı’na konuşan Malta'nın BM Daimi Temsilciliği, BM Güvenlik Konseyi'nin Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi'nin Filistin'in BM'ye tam üyeliği konusunda uzlaşmaya varamadığını bildirdi.

Nisan ayı boyunca BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürütecek olan Malta, “Üyelik tavsiyesi konusunda fikir birliği sağlanamadı” açıklamasında bulundu.

Açıklamada ayrıca Malta'nın konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak Konsey üyelerine dağıtacağı kaydedildi.

Muhabirlere konuşan Malta'nın BM Daimi Temsilcisi Vanessa Frazier, üyelik koşullarıyla ilgili bir sorun olmadığını belirterek Komite üyelerinin üçte ikisinin üyeliği desteklediğini ifade etti.

Filistin 2011 yılında BM'ye tam üye olmak için bir teklif sunmuş ancak Güvenlik Konseyi üyelerinden gerekli desteği alamamıştı.

“Tek isteğimiz uluslar topluluğu arasında hakkımız olan yeri almak” diyen Filistin'in BM temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan'da BM Genel Sekreteri António Guterres'e bir mektup göndererek üyelik başvurularının yeniden değerlendirilmesini talep ettiğini açıkladı.

Guterres, 3 Nisan'da BM Güvenlik Konseyi'ne bir mektup yazarak Filistin'in talebinin değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Komite’nin olumlu yanıt vermesi halinde teklif Güvenlik Konseyi’ne gidecek.

BMGK’da gerçekleştirilecek bir oylamada daimi üyelerden hiçbirinin veto yetkisini kullanmaması ve 15 üyeden en az dokuzunun üyelik lehinde oy kullanması durumunda Filistin’in üyeliği Genel Kurul’un önüne gidecek.

2012’den beri BM’ye gözlemci olarak katılım gösteren Filistin’in üyeliğinin tamamlanması için 193 üyeli Genel Kurul’da üçte iki çoğunluk elde etmesi gerekecek.

The Times of Israel’e konuşan diplomatik kaynaklar, Cezayir’in 18 Nisan’da Konsey’e bir oylama önerisi sunmasının beklendiğini aktardı.