BM Özel Raportörü İsrail'in Filistin'de soykırım yaptığını öne sürdü

Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, 27 Mart Çarşamba günü yaptığı açıklamalarda İsrail’in soykırım yaptığını gösteren mantıklı sebepler olduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyi’ne “Bir Soykırımın Anatomisi” adlı bir rapor sunan BM Filistin Özel Raportörü, İsrail’in insan hakları ihlallerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Albanese, İsrail’in “bir etnik grup üyelerini öldürmek, grup üyelerine ciddi bedensel veya zihinsel zarar vermek ve grubun fiziksel olarak tamamen veya kısmen yok olmasına yol açacak yaşam koşullarını kasıtlı olarak uygulamak” eylemlerini gerçekleştirerek soykırım gerçekleştirdiğini savundu.

Raportör ayrıca İsrail’in Filistinli sivilleri alenen ve sistematik olarak katlettiğini, yasaklı silahlar kullandığını, hastaneler gibi kritik öneme sahip sivil altyapının kasıtlı olarak hedef alındığını ve Filistin halkının kasıtlı olarak kıtlığa itildiğini de belirtti.

“Ortaya çıkan canavarlığa, komuta yetkisine sahip yüksek rütbeli yetkililer de dahil olmak üzere İsrail toplumunun en üst kademelerinden yayılan ve sıklıkla askerlerin sahadaki eylemlerine yansıyan yaygın bir Filistin karşıtı söylem ve insanlıktan çıkarma eşlik ediyor” diyen Albanese, İsrail ordusunun kasıtlı olarak “jus in bello” (savaş hukuku) prensiplerini çiğneyerek soykırıma zemin hazırladığını ifade etti.

İsrail ise soykırım suçlamalarını bir kez daha reddederek Raportör’ü “İsrail devletinin varlığını gayrimeşrulaştırmaya çalışmakla” suçladı.