Afrika'nın en büyük ülkesi olan ve Kuzey Afrika'da yer alan Cezayir, zengin tarihi, çeşitli kültürü ve doğal güzellikleriyle tanınmaktadır. Kuzeydoğuda Tunus ve Libya, güneydoğuda Nijer ve Mali, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Batı Sahra Cumhuriyeti ve kuzeyde Akdeniz dâhil olmak üzere birçok ülke ile sınır komşusudur. Sahra Çölü, ülke topraklarının yüzde 90'ından fazlasını kapsar.

Cezayir'in başkenti ve en büyük şehri, ülkenin kendisiyle aynı adı taşıyan Cezayir'dir.  Ülke, çoğunluğunu Arap ve Berberi kökenli insanların oluşturduğu etnik yapısı ile 44,5 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Arapça ve Berberice, ülkede resmî dil olarak kabul edilen iki dildir. Nüfusun tamamına yakını Müslümandır.

Cezayir'in tarihi; yerli Berberi uygarlıkları, Emeviler, Abbasiler, Roma ve Osmanlı İmparatorlukları ve İslam kültürlerinden gelen etkiler başta olmak üzere çok çeşitli bir geçmişe sahiptir. Uzun süren bir kurtuluş savaşının ardından 1962 yılında Fransız sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazanmıştır.

Cezayir'in siyasi sistemi, Cumhurbaşkanı'nın devlete, Başbakan'ın hükûmete liderlik ettiği bir yarı başkanlık cumhuriyetidir. Ülkenin güncel Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Başbakanı ise Eymen bin Abdurrahman'dır. Ülke, siyasi istikrarsızlık ve reform dönemleri gibi siyasi değişim dönemlerinden geçmiştir.

Cezayir'in ekonomisi büyük ölçüde hidrokarbonlara, özellikle de petrol ve doğal gaza dayanmaktadır. Enerji sektörü, ülkenin gelirlerine ve ihracat kazançlarına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Ancak ülke, petrolle ilgili sektörlere bağımlılığı azaltmak için ekonomisini çeşitlendirmeyi hedeflemiştir. Ülke ekonomisi, 2022 yılında 191 milyar dolara yakın bir çıktı üretmiştir.

Cezayir'in kültürel mirası çeşitlidir ve çeşitli medeniyetlerle olan tarihsel etkileşimlerini yansıtır. Edebiyatı, müziği, geleneksel sanatları ve mutfak gelenekleriyle tanınır. Amaziğ (Berberi) kültürü Cezayir'in kimliğinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Cezayir'in yakın tarihi siyasi değişim, sosyal hareketler ve reformlardan etkilenmiştir. İşsizlik, barınma ve siyasi katılım gibi konulara Cezayir toplumu tarafından önem atfedilmiştir.