Donald Trump NATO ve Yahudilerle ilgili açıklamalarda bulundu

Eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO’nun son zamanlardaki gücünün sebebinin kendisi olduğunu öne sürdü. Bunun yanında Trump, ABD Yüksek Mahkemesi’nden “mutlak dokunulmazlık” talebinde bulunurken, ABD’de yaşayan ve Demokrat Parti’ye oy veren Yahudilerin “İsrail’den ve Musevilikten nefret ettiğini” söyledi.

Donald Trump, NATO ile ilgili yorumlarının tepki çekmesi üzerine duruşunu revize etti. İngiltere merkezli GB News’ten Nigel Farage’a konuşan Trump, ödeme yapan ittifak üyelerini “yüzde yüz” destekleyeceğini söyledi.

Sunucuya, “Çok parası olan ülkeleri neden koruyalım?” sorusunu yönelten Trump, açıklamalarının akabinde NATO’ya ödenmesi gereken fonların ödendiğini öne sürdü.

İktidarının erken dönemlerinde katıldığı NATO toplantılarında da ABD’nin ödeme yapmayan ülkelere Rusya’ya karşı savunma yardımı sağlamayacağını aktardığını ifade eden Trump, “Bundan sonra yüz milyarlarca dolar ödeme geldi. ‘Evet, koruruz’ deseydim ödeme yapmazlardı” açıklamasında bulundu.

Bu eylemini “müzakere stratejisi” olarak değerlendiren Trump, “NATO benim yüzümden bu kadar güçlü” dedi.

MAHKEMELERLE BAŞI DERTTE

Eski Başkan ülke çapında farklı konularda birçok dava ile mücadele ediyor. Bu davalardan birinde taşınmaz mülkü ve genel servetiyle ilgili yalan beyanda bulunduğu iddia edilen Trump, 10 yılı aşkın bir süre boyunca bu hileli beyanlarla iş yapmaktan sorumlu tutuldu.

New York Eyalet Yüksek Mahkemesi yargıcı Arthur Engoron, Trump'ın 464 milyon dolar tazminat ve faiz ödemesine hükmetti.

Bu cezanın 454 milyon dolarlık kısmı Donald Trump’ın kendisine iken geri kalan kısmı oğulları Don Jr. ve Eric Trump’a yöneltildi.

Mahkemedeki bir hukuk danışmanı tarafından kayda geçirilen yargı kararı tamamen ödenene kadar her gün yaklaşık 114 bin dolar artmaya devam edecek.

30 sigorta şirketine başvuran ancak bu miktar için kefil olacak şirket bulunamadığını belirten Trump'ın avukatları, New York Temyiz Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak Eski Başkan’ın toplam miktarın tahsilatını durdurmak için 100 milyon dolar ödemeye hazır olduğunu belirtti.

Bu davaların bir diğerinde de Trump 6 Ocak 2020 olaylarıyla ilgili yargılanıyor. Donald Trump'ın avukatları, bu davanın düşürülmesi için yaptıkları girişimin bir parçası olarak ABD Yüksek Mahkemesi'nden müvekkillerine başkan olarak görev yaptığı sırada gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı cezai kovuşturmaya karşı "mutlak dokunulmazlık" verilmesini talep etti.

Trump’ın avukatları, 25 Nisan 2024’te yapılacak duruşma öncesinde eski Başkan’ın cezai dokunulması olmaması halinde şantaja karşı savunmasız kalacağını öne sürdü.

Yasal temsilciler ayrıca Anayasa’ya ve 1982 yılında Yüksek Mahkeme tarafından görülen “Nixon v Fitzgerald” davasına dayanarak Trump’ın sivil davalardan muaf olması gerektiğini ve 6 Ocak’taki eylemlerinin “yetki alanının dış çemberi”nde kaldığını öne sürdü.

“DEMOKRAT YAHUDİLER UTANMALI”

Eski danışmanı Sebastian Gorka’ya röportaj veren Donald Trump, “Demokrat Parti’ye oy veren Yahudiler dinlerinden nefret ediyor. İsrail ile ilgili her şeyden nefret ediyorlar ve kendilerinden utanmalılar çünkü İsrail yok olmak üzere” ifadelerini kullandı.

Trump, 2019’da da “Demokratlara oy veren Yahudiler ya çok bilinçsizler ya da büyük boyutlarda sadakatsizlik gösteriyorlar” demişti.

Trump’ın basın sözcüsü Karoline Leavitt, “Başkan Trump haklı. Demokrat Parti İsrail karşıtı, antisemitik, terör destekçisi bir çeteye dönüştü” ifadeleriyle Trump’ın açıklamalarını destekledi.

Donald Trump’ın bu ifadeleri tepki çekti. Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates, “Vatandaşları tehdit eden zehirli, yanlış klişeleri yaymanın hiçbir gerekçesi bulunmuyor” açıklamasında bulunurken; ABD’deki en üst düzey Yahudi yetkili konumundaki Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, X’te yaptığı paylaşımlarda, “Trump son derece taraflı ve nefret dolu söylemlerde bulunuyor. ABD-İsrail ilişkilerinin Orta Doğu'da barışla desteklenerek gelecek nesiller boyunca devam etmesini sağlamak için çift taraflı bir şekilde çalışıyorum” ifadelerine yer verdi.