NBC'nin anketine göre Trump, başkanlığa Biden'dan daha yakın

NBC News’in gerçekleştirdiği anketlere göre Joe Biden; ekonomi, su, prestij gibi belirleyici birçok konuda 2024 seçimlerinde rakibi olması beklenen Donald Trump’ın gerisinde kalıyor.

NBC News’in kayıtlı 1000 adet seçmen ile gerçekleştirdiği ve yüzde 3,1‘lik istatistiki hata oranına sahip anketine göre Joe Biden birçok politika alanında 2024 seçimlerinde yarışacağı Donald Trump’ın gerisinde kalıyor.

Anket sonuçları, Biden’a güvenin 2020 seçimlerinden bu yana düştüğüne işaret ediyor. Onay oranları yüzde 37 ile dip seviyesine gerileyen ABD Başkanı olası bir seçim senaryosunda yüzde 42 oy alırken rakibi Trump yüzde 47 oy toplamayı başarıyor.

Vatandaşların yüzde 60’ının onaylamadığı Biden, NBC anketlerinde George W. Bush’un ikinci döneminden bu yana en düşük onay oranlarını yakalayan lider oldu.

“Hangi aday ekonomiyi daha iyi yönetir?” sorusu sorulduğunda ise seçmen, yüzde 55’e karşı 33 ile Donald Trump’ın bu alanda daha başarılı olacağını öngörüyor. Ekim 2020’deki anketlerde de Trump yüzde 48’e karşı 41 ile öndeydi.

İki aday yetkinlik bakımında kıyaslandığında ise 2020’de Trump’a karşı 9 puan üstünlüğü bulunan Biden, 26-30 Ocak 2024’te gerçekleştirilen ankette ABD’li iş adamının 16 puan gerisinde kalıyor.

Hart Research Associates’ten anket uzmanı Jeff Horwitt, 2020’den bu yana bütün ölçütlerde gerileyen Biden’ın kampanyasının en önemli noktası olan yetkinlikte de Trump’ın gerisine düşmesini “ezici” olarak tanımlıyor.

Trump ile Biden arasındaki en büyük fark sınır güvenliği ve göç kontrolü konusundaki 35 puanlık farkta gözlemleniyor.

Sağlığıyla ilgili birçok kez sorgulanan Biden, “Başkanlık için gerekli fiziksel ve zihinsel kapasite” konusunda da 23 puanla Trump’ın ardında kalıyor. Bu istatistiği yine Trump’ın önde olduğu “ekonomi yönetimi” ile “suç ve şiddetle mücadele”, sırasıyla 22 ve 21 puanla takip ediyor.

Seçmenlerin yalnızca yüzde 29’u Biden’ın HAMAS-İsrail savaşındaki tutumunu desteklerken “ABD’nin dünyadaki prestijini iyileştirme” konusunda Donald Trump yine Demokrat Partili ABD Başkanı’nın 11 puan önünde konumlanıyor.

Biden’ın önde olduğu alanlar ise “demokrasiyi koruma”, “kürtaj sorunuyla ilgilenme” ve “göçmen haklarının korunması” olarak öne çıkıyor.

Biden’ın “demokrasiyi koruma” meselesindeki 2 puanlık liderliği istatistiki hata bandında kaldığı için önemsizleşirken ABD Başkanı diğer alanlarda Trump’a karşı sırasıyla 12 ve 17 puanlık üstünlük kuruyor.