Cumhurbaşkanı Erdoğan: "NATO Genel Sekreteri kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Geçici Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. NATO Genel Sekreterliği konusunun ana gündem maddesini oluşturduğu görüşmede Amsterdam-Ankara ikili ilişkileri ve küresel güvenlik de konuşuldu.

Başbaşa gerçekleşen toplantının ardından düzenlenen basın konferansında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands ve Hollanda Ulusal Güvenlik Danışmanı Vekili Adriaan Ijsselstein da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin NATO Genel Sekreteri kararını “stratejik akıl ve hakkaniyet” çerçevesinde vereceğini dile getirdi.

Ankara’nın NATO Genel Sekreterinde görmek isteyeceği niteliklerin Rutte’ye aktarıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu beklentiler arasında ittifak içerisindeki dayanışmayı ve müttefikler arasındaki uyumu sağlama, ittifakın Avrupa ve Atlantik’in güvenliğindeki asli konumunu sağlamlaştırma, müttefikler arasında savunma sanayi alanındaki ambargoların kaldırılmasına çaba gösterme ve terörle mücadeleye önem atfetmenin olduğunu aktardı.

“Türkiye'nin bölücü terörle mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerimizin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK'nın saldırılarında kurban verdik. Müttefiklik hukukuna uygun biçimde PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu taleplerin genel sekreterliğin diğer bir adayı olan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’e de iletildiğini söyledi.

Gazze’deki durum üzerine de istişare gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirdeki katliamlara bir son verilmesinin, Gazze’ye daha fazla insani yardım girmesi için İsrail’e daha fazla baskı yapılmasının ve kalıcı ateşkesin tesis edilmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti.

HOLLANDA, TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK YABANCI YATIRIMCI

Amsterdam’ın Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcı ülke konumunda olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk girişimcilerin de Hollanda’da 6 milyar dolarlık yatırımlarıyla 80 bin kişilik istihdam oluşturduğunu söyledi.

İkili ilişkilerin tesisinin 400’üncü, Türkiye-Hollanda Dostluk Anlaşması'nın 100'üncü, İş Gücü Anlaşması'nın ise 60'ıncı yılında olunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili münasebetlerin daha ileri boyuta taşınması konusunda mutabık olduklarını ifade etti.

13 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacminin ilk aşamada 15, sonra 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayi, yeşil ve dijital dönüşüm ile enerji sektörlerindeki yeni ortaklıklarla bu hedefe ulaşılabileceğini söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin de gündeme geldiği toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, gümrük birliği anlaşmasının ivedilikle yenilenmesinin büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.