Çin, nükleer güçlerin "ilk saldırmama anlaşması" imzalaması gerektiğini açıkladı

Çin, dünyanın en büyük nükleer güçlerinin bir “ilk saldırmama anlaşması” imzalaması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Departman Şefi Sun Xiaobo, nükleer güçlerin silahsızlanma yönündeki öncelikli ve özel sorumluluklarını tamamlaması çağrısında bulundu.

BM Silahsızlanma Konferansı’nın (BMSK) Cenevre’deki toplantısı sırasında konuşan Sun, organizasyonun nükleer silaha sahip olmayan devletleri, nükleer silah tehdidinden koruyacak uluslararası bir yasal araç için bir yol haritası veya takvim belirlemesi gerektiğini belirtti.

“Nükleer güçler birbirlerine karşı nükleer silahların ilk kullanımının yasaklanmasına ilişkin bir anlaşmayı müzakere etmeli ve sonuçlandırmalı veya bu konuda siyasi bir açıklama yapmalıdır” diyen Sun, küresel güvenlik sorunlarını ele almak için evrensel, ayrımcı olmayan, yayılmayı önleyici bir ihracat kontrol düzeni ve silah kontrol anlaşması sisteminin otoritesini korumak için biyokimya alanında daha fazla uyumun teşvik edilmesi gerektiğine değindi.

Çinli diplomat ayrıca, BMSK’nın yapay zeka, dış uzay, siber ortam gibi gelişmekte olan bilimsel ve teknolojik sorunlara da cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Sun, uluslararası stratejik güvenlik durumunun yeni zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve en güçlü ülkelerin “kendi mutlak üstünlüklerini tesis etmek için defalarca anlaşmaları çiğnediğini” belirtti.

Şu anda nükleer güç olduğu halde Sun’un önerdiği yükümlülüğün altına giren Hindistan ve Çin dışında bir ülke bulunmuyor.