Çinli teknoloji şirketi, ABD'nin orduyla bağları olduğu iddiasına sert tepki gösterdi

Nasdaq'da listelenen Çinli teknoloji şirketi Hesai Technology'nin, Çin ordusu ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Bu listeye dahil edilmesinin ardından şirket, ABD hükümetini dava edeceğini bildirdi.

Otomobil araç parçaları üreten Çinli bir teknoloji şirketi Nasdaq listesinde yer aldı. Şirket, Pentagon'un Çin ordusuyla bağlantısı olduğunu söylediği şirketler listesine dahil edilmesinin ardından ABD hükümetini dava etmekle tehdit ediyor.

Firma, ABD Savunma Bakanlığı'nın yakın zamanda Çin askeri şirketleri olarak kabul ettiği şirketler listesine eklediği 17 şirket arasında yer aldı.

Gözden geçirilen listede Pekin merkezli bir yapay zeka şirketi olan birçok Çinli teknoloji şirketinde hisseleri bulunuyor. 

Hesai CEO'su Yifan David Li yaptığı açıklamada, Hesai'nin listeye dahil edilmesinin herhangi bir açıklama yapılmadan gerçekleştiğini ve şirketin dava açmayı planladığını söyledi. Li, bu hareketi "haksız, kaprisli ve değersiz" olarak nitelendirdi.

CEO, “Hesai askeri bir şirket değil. Hesai ürünleri yalnızca sivil kullanıma yöneliktir ve hiçbir zaman askeri kullanım için tasarlanmamıştır veya onaylanmamıştır" dedi.

Li, şirketin yasal işlem planlarına ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi. Açıklamada Hesai'yi eleştirenleri, haksız ticari avantaj sağlamak amacıyla kendisine karşı karalama kampanyası yürütmekle suçladı.

Geçen hafta yayımlanan bir açıklamada şirket, LiDAR'larının askeri spesifikasyonlara uyacak şekilde tasarlanmadığını söyledi. ABD Ticaret Bakanlığı, bunların herhangi bir askeri uygulamaya uygun olmadığını belirtti.