Ekonomi durgunlaşırken Çinli kadınlar bekar kalmayı tercih ediyor

Uzun süren bekar hayat tarzı Çin'de giderek yaygınlaşıyor ve evlilik oranları hızla azalıyor. Kadınlar bunun temel sebebi olarak Çin ekonomisine duydukları güvensizliği öne sürüyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçen yıl, Çin'in nüfusunun üst üste ikinci kez düşmesi ve  doğumların tarihi en düşük seviyelere ulaşması nedeni ile "yeni bir evlilik ve çocuk doğurma kültürünün geliştirilmesi" ihtiyacını vurguladı.

Başbakan Li Çiang bu yılki hükümet çalışma raporunda "doğum dostu bir toplum için çalışma" ve çocuk bakım hizmetlerini artırma sözü verdi.

Çin Komünist Partisi, evli olmayan annelerin damgalandığı ve yardımlardan büyük ölçüde mahrum bırakıldığı çekirdek aileyi sosyal istikrarın temeli olarak görüyor.

Rekor sayıda genç işsizlik ve ekonomik kriz ortamında güvensizlikle karşı karşıya kalınması korkutucu bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde Bu güvensiz ekonomide, sayısı giderek artan eğitimli kadın "bekarlığı" tercih ediyor.

Resmi verilere göre Çin'in 15 yaş üstü nüfusu 2021'de 239 milyonla rekor seviyeye ulaştı.

Evlilik kayıtları, 2022'de tarihi düşük seviyelere ulaştıktan sonra geçen yıl hafif bir toparlanma gösterdi.

Komünist Gençlik Birliği'nin yaklaşık 2 bin 900 evli olmayan gençler ile 2021'de yaptığı bir anketde, kadınların yüde 44'ünün evlenmeyi düşünmediği ortaya çıkardı.

Evlilik Çin'de hala yetişkinliğin dönüm noktası olarak görülüyor ve hiç evlenmeyen yetişkinlerin oranı düşük kalıyor.