Kolombiya en kısa sürede BRICS üyesi olmak istiyor

BRICS örgütüne üye olmak isteyen ülkelerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Kolombiya lideri Gustavo Petro, en kısa sürede BRICS’e tam üye olmak istediklerini açıkladı.

Kolombiya lideri Gustavo Petro en kısa sürede BRICS’e tam üye olmak istediklerini duyurdu. Brezilyalı mevkidaşı Lula da Silva da bu konuda Kolombiya’ya destek olacaklarını bildirdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ve Brezilyalı mevkidaşı Luiz Inacio Lula da Silva’nın başkent Bogota’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, Kolombiya’nın en kısa sürede BRICS’e tam üye olmaya ilgi duyduğu ve adaylığının Brezilya tarafından ilerletileceği belirtildi.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan ortak açıklamanın metninde, “Başkan Petro, Kolombiya’nın en kısa sürede BRICS’e tam üye olarak katılmaya ilgi duyduğunu dile getirdi. Başkan Lula da bu girişimi memnuniyetle karşılayarak Kolombiya’nın adaylığını ilerletme sözünü verdi” denildi.

Geçen mart ayında Nijerya Dışişleri Bakanı Yusuf Tuggar, BRICS’e üye olmayı planladıklarını açıklamıştı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından 16 Haziran 2009’da kurulan BRICS, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren İran, Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Etiyopya’nın katılımıyla genişlemişti.

GELECEK ZİRVE KAZAN’DA YAPILACAK

Rusya'nın öncülüğünde kurulan BRICS, ilk zirvesini 16 Temmuz 2009 tarihinde Rusya'nın Yekaterinburg kentinde gerçekleştirdi.

İlk zirvede Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin yer aldı. Ardından 2010'da Güney Afrika'nın da katılımıyla üye ülke sayısı 5'e ulaştı ve BRICS ismine dönüştü. 

BRICS, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ından fazlasını ve GSYİH’inin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. 2024 yılı içerisinde yapılması planlanan 16. BRICS Zirvesi Rusya'nın Kazan kentinde gerçekleşecek.