Azerbaycan-NATO görüşmesinde uzun süreli ortaklık ve Ermenistan ile barış görüşmeleri ele alındı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Bakü’de görüştü. Görüşmede enerji ve güvenlik konuları ele alındı.

Aliyev, ikili görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda “Avrupa Komisyonu, Azerbaycan'ı güvenilir bir ortak ve tüm Avrupa’nın gaz tedarikçisi olarak nitelendiriyor. Bu elbette büyük bir avantaj ve aynı zamanda büyük bir sorumluluk” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’ın güncel olarak 8 ülkeye doğal gaz tedarik ettiğini ve bu ülkelerin 6’sının NATO üyesi olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Aliyev, BM İklim Değişikliği Konferansı’nın 29. oturumunun Azerbaycan’da gerçekleşecek olmasının Bakü’nün yeşil dönüşüm çabalarının tanındığına işaret ettiğini belirtti.

Ermenistan ile barış görüşmeleri sürecinden de bahseden Aliyev, “28 yıl boyunca AGİT Minsk Grubu hiçbir sonuç üretemedi. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması sonucunda bir ilerleme kaydetmeye çok yakınız. Bu Güney Kafkasya'da çok ciddi bir değişim olacak, Kafkasya'ya uzun zamandır beklenen barışın gelmesi anlamına gelecektir” dedi ve görüşmelerin Bakü’nün girişimleriyle başladığının altını çizdi.

Stoltenberg ise konuşmasına Azerbaycan’ın NATO ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirmesinin memnuniyetle karşılandığını, gelecekte Avrupa’daki kilit NATO ülkelerine elektrik tedarik edilmesi konusundaki rolünün artacağını söyleyerek başladı.

NATO Şefi, “Toplumlarımızın dayanıklılığı için önemli bir rol oynuyorsunuz. NATO Genel Sekreteri olarak Bakü'de bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi Azerbaycan uzun zamandır NATO'nun bir ortağı ... Ermenistan ve Azerbaycan yıllar süren çatışmaların ardından kalıcı bir barışa ulaşma fırsatına sahip. Barış anlaşmasına her zamankinden daha yakın olduğunuza dair söylediklerinizi takdir ediyorum” açıklamalarında bulundu ve Bakü-Erivan arasındaki kalıcı bir barışın sadece Kafkaslar’ın değil Karadeniz ve Kuzey Atlantik bölgelerinin güvenliği için önem taşıdığını vurguladı.

(AA)