İlham Aliyev’den Ermenistan açıklaması: “Barışa hiçbir zaman olmadığı kadar yakınız”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülke topraklarını işgalden kurtararak tarihi adaleti sağladıklarını söyleyerek, “Ermenistan ile barışa hiçbir zaman olmadığı kadar yakınız. Güney Kafkasya, barışa bu kadar yakın olmamıştı” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’de gerçekleştirilen 11. Küresel Bakü Forumu’nun açılışında konuştu.

Aliyev, İkinci Karabağ Savaşı’na kadar gelinen sürece, Azerbaycan topraklarının yıllarca işgal altında kalmasına ve yıllar süren müzakere sürecinin başarısız olmasına değindi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ülkesinin, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı ve Eylül 2023’teki antiterör operasyonu ile tüm topraklarında egemenliğini sağladığını söyledi.

Aliyev, “Bugün ise Ermenistan ile barışa hiçbir zaman olmadığı kadar yakınız. Güney Kafkasya, barışa bu kadar yakın olmamıştı. Bu da İkinci Karabağ Savaşı sayesinde oldu” şeklinde konuştu.

Ermenistan’ın yıllarca silahlandırıldığını söyleyen Aliyev, “Antiterör operasyonunda yaklaşık 1 milyar dolar değerinde askeri araç, silah ve mühimmata el koyduk. İkinci Karabağ Savaşı’nda ise ele geçirdiğimiz savaş ganimetinin değeri 5 milyar dolardı. Ermenistan’a tüm bu silahlar ücretsiz verilmişti” dedi.

Aliyev, Azerbaycan olarak barış sürecini sürdürmeye hazır olduklarını belirtirken, “Biz tarihi adaleti sağladık. Şimdi ise bölgede düşmanlığa son verme zamanı” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Fransa’nın Bakü karşıtı tutumu ile ilgili ise “Fransa, ‘Azerbaycan’a yaptırım yapılsın’ diye çok uğraştı. Biz uluslararası hukuka aykırı bir şey yapmamıştık ve Fransa’nın tüm çabaları boşa çıktı” şeklinde konuştu.

Aliyev, Fransa’nın Evian-les-Bains kentinde ünlü Azerbaycan şairi Natavan’ın heykeline gerçekleştirilen saldırının fotoğraflarını göstererek, “Heykelin burnu kırıldı, üstüne boya atıldı. Tüm ricalarımıza rağmen heykeli onarmadılar. Uzun uğraşlar sonucunda o anıtı alıp Azerbaycan Kültür Merkezi’ne yerleştirdik” ifadelerini kullandı.

AA