Arjantin'de tasarruf amacıyla 79 yıllık ulusal haber ajansı kapatıldı

Arjantin’in devlet kurumlarından kısmayı vaat eden aşırı sağcı Devlet Başkanı Javier Milei, yaklaşık 80 yıldır yayın yapan haber ajansı Télam’ı kapattı.

23 milyon dolar zarar eden Télam’ın ekonomik gerekçelerle kapatıldığı belirtiliyor ancak gazeteciler ve medya temsilcileri bu hamleyi “ifade özgürlüğüne bir darbe” olarak niteliyor.

Arjantin hükümet sözcüsü bu kapatmanın “harcamaları kısma” amacı taşıdığını söyledi.

700 kişinin çalıştığı Télam’ın kapatılacağına ilişkin kararı açıkladığı konuşmasında Milei, eski Devlet Başkanı Christina Fernández de Kirchner’e atıfta bulunarak “Son yıllarda Kirchnerci propaganda ajansı olarak kullanılan Télam ajansını kapatacağız” sözlerine yer vermişti.

Kararın akabinde bina kapısına polis barikatı kuruldu ve binaya giriş çıkışlar kapatıldı. Eski çalışanlar bina önünde toplanarak hükümeti protesto etti.

Protestolara katılan bir gazeteci “Bugün bu şiddet içeren, demokraside benzeri görülmemiş bir durumdan, bir iletişim aracının susturulmasından ve binanın çitlerle çevrilerek çalışamaz hale gelmesinden dolayı büyük acı çeken 700'den fazla aile var. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ajans ayakta kalmaya devam edecek” dedi.