Arjantinli Milei, Davos'ta IMF Başkanı Georgieva ile enflasyon ve yoksulluğu konuştu

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Davos'ta dünya liderlerine yaptığı konuşmanın ardından IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva ile görüştü. Toplantıda Arjantin'in 4,7 milyar dolarlık ekonomi programı ve hükümetin kemer sıkma planı üzerinde duruldu.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei 15 Ocak'ta Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Kristalina Georgieva ile bir toplantı gerçekleştirdi. Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nun oturum aralarında çok taraflı kredi verenler başkanı ile bir araya geldi.

Arjantinli lider, karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, hükümetinin kamu harcamalarını kısma ve enflasyonu yıllık yüzde 211'e düşürme hedefini vurgulayarak "Sözlerimi tutacağım" dedi.

Toplantıya Milei'ye; Kabine Şefi Nicolás Posse, Ekonomi Bakanı Luis Caputo, Devlet Başkanı Özel Kalemi Karina Milei ve yeni ABD Büyükelçisi Gerardo Werthein eşlik etti. Georgieva da toplantıya yardımcısı Gita Gopinath ile birlikte geldi.

Milei, Georgieva'ya, mali açığı sona erdirmek ve enflasyonu düşürmek için katı bir kemer sıkma planı uygulama yönündeki siyasi kararını anlattı. 

15 Ocak günü başlayan toplantıda, Genel Müdür "Hızlıydınız, bu önemliydi" diyerek övgüde bulundu. 

Arjantinli lider, Davos'tan seslendi ve uluslararası dinleyicilerine "kapitalizm ve serbest girişimin bu gezegendeki açlığı ve yoksulluğu sona erdirmek için sahip olduğumuz tek araç olduğunu" söyledi.

IMF şefi, Milei hükümetinin tedbirlerini bu kadar hızlı uygulamasına "şaşırdığını" ifade etti.

ARJANTİN EKONOMİSİNDE YENİ DÖNEM: "KEMER SIKMA POLİTİKASI UYGULANACAK"

Arjantin, Washington merkezli kredi kuruluşu olan IMF ile olan kredi anlaşmasını kabul ettirmek için çaba sarf etti.

Hükümet, IMF ile yaklaşık 4,7 milyar dolarlık fonun kilidini açacak bir anlaşma sağladı.

Davos görüşmesine göre, hükümetin IMF ile ilişkisi iyi seyrediyor. IMF, Arjantin'in verilecek fon ile ekonomi planındaki hedeflere ulaşacağını düşünüyor.

Milei Kongre'de, ekonomik reformların ilk dalgasının bir parçası olan büyük 'çok amaçlı' reform tasarısını geçireceğinden emin olduğunu ancak başarısız olması durumunda yedek planlarının bulunduğunu açıkladı.

Bu reformların bir parçası olarak planlanan vergi artışları, geliri düşük halka yönelik fayda sağlamak amacı ile gerekli bir adım olarak kaydedildi.

Ancak hükümetin hedefi bu politikaların bir yıldan fazla sürmemesi olarak kaydedildi. Vergi artışları Arjantinli soya ve mısır çiftçilerini oldukça rahatsız etti. Üretim konusunda halk çıkmaza girdi.

Milei, Arjantin ekonomisini dolarize etme ve merkez bankasını kapatma planlarına sadık kalacağını, ancak koşulların bunu yapmak için henüz uygun olmadığını dile getirdi.

Arjantin hükümetinin, ekonomiyi istikrara kavuşturmak için zorlu bir kemer sıkma politikasından geçmesi gerekiyordu.