Alzheimer hastalığı hormon tedavisiyle insandan insana bulaşabiliyor

University College London’dan (UCL) bir grup araştırmacı, alzheimer hastalığının insandan insana geçtiği ilk vakanın görüldüğünü doğruladı.

UCL’de görev yapan araştırmacılar, büyüme hormonu tedavisinin çok seyrek olarak zararlı proteinlerin salgılanmasına ve erken başlangıçlı alzheimera yol açtığını keşfetti.

1950’li yıllardan itibaren büyüme bozukluğu görülen çocuklara kadavralardan elde edilen büyüme hormonları enjekte edilmekteydi. Bu hormonların çocukların beklenenden yüksek bir kısmında deli dana hastalığının oluşumuna yol açtığı gözlendi.

Bu süreçlerden geçerek vefat eden hastaların beyinlerini inceleyen araştırmacılar, çocukken hormon tedavisi uygulanan ve yakın zamanda Londra Ulusal Prion Kliniği’ne sevk edilen 38-55 yaş aralığındaki sekiz hastayı inceledi.

Araştırmacılar, Nature Medicine dergisinde yayımladıkları makalede bu hastalardan beşine erken başlangıçlı demans teşhisi konduğunu ve hastaların alzheimer hastası profiline uyduğunu belirtti.

Bulgular üzerine konuşan Manchester Üniversitesi’nden biyokimya profesörü Andrew Doig, keşfin bilimsel açıdan önem taşıdığını ancak aktarıma sebep olan tedavi yönteminin 40 yıldan uzun süredir kullanılmadığı için endişeye gerek olmadığını söyledi.