DSÖ'nün açıkladığı X hastalığı bir hastalığı değil konsepti ifade ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcilerinin Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu sırasında dile getirdiği “X hastalığı” tabiri dünyada tedirginliğe yol açtı. Peki X hastalığı nedir, endişelenmeye gerek var mı?

Davos’ta bir araya gelen dünya liderleri, koronavirüsten 20 kat tehlikeli olabilecek varsayımsal bir virüs ile ilgili görüşmeler gerçekleştirdi.

“X virüsü” adı verilen bu varsayımsal virüs henüz keşfedilmedi, ancak bilim insanları koronavirüs pandemisinde yaşananların bir daha tekrar etmemesi için bu tarz bir felaket senaryosuna önceden hazırlanmayı hedefliyor.

2018’de DSÖ tarafından tanımlanan X hastalığı veya X virüsü, “bilinmeyen bir patojenin ciddi bir uluslararası pandemiye yol açabileceği bilgisine” işaret ediyor.

Davos’ta konuşan DSÖ Şefi Tedros Ghebreyesus, koronavirüsün “insanlığın gördüğü ilk X hastalığı” olabileceğini söylemişti.

CBS News’e konuşan John Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi’nden Doktor Amesh Adalja, X hastalığının solunum yoluyla yayılan bir virüs olma ihtimalinin kuvvetli olduğunu, hayvanlar aleminde halihazırda dolaşımda olabileceğini söyledi.

DSÖ’nün 2022 yılında başlattığı bir araştırma girişimi kapsamında potansiyel pandemi tehdidine karşı 200’ü aşkın bilim adamı; 30 virüs ailesi, 1 bakteri grubu ve X hastalığı üzerinde çalışmalara koyulmuştu.

BM’ye bağlı faaliyet gösteren sağlık örgütü, bu yeni yaklaşım sayesinde aynı ailedeki farklı virüsler hakkındaki bilgi boşluğunun giderilmesinin amaçlandığını aktardı.