Eski ABD'li diplomat Rocha, Küba adına casusluk yaptığı suçlamalarını kabul etti

ABD'nin eski Bolivya Büyükelçisi Manuel Rocha, 1981 yılından bu yana komünist ülke adına "gizli faaliyet' yürüttüğü iddiası ile tutuklandı. Eski diplomat çıktığı mahkemede suçlamaları kabul etti.

ABD'nin eski Bolivya büyükelçisi Manuel Rocha, 29 Şubat günü federal bir yargıca, Küba için onlarca yıl gizli ajan olarak çalışma suçlamalarını kabul edeceğini söyledi.

Bu olay, savcıların dünyadaki en küstah ihanetlerden biri olarak nitelendirdiği davayı beklenmedik derecede hızlı bir çözüme ulaştıracak.

73 yaşındaki Manuel Rocha, yabancı bir hükümetin ajanı olarak hareket etmek için komplo kurduğu yönündeki federal suçlamaları kabul edeceğini söyledi. Rocha'nın beklenmedik itirafı uzun sürecek bir hapis cezası ile sonuçlanabilme ihtimalini ortaya çıkardı.

ABD'li savcılar ve Rocha'nın avukatı, savunma dilekçesi içinde cezanın yer aldığını söyledi ancak 29 Mart günü yapılan duruşmada bu konu hakkında basına bilgi verilmedi.

Eski diplomat, 12 Nisan'da yeniden mahkemeye çıkacak. Bu duruşmada, Rocha'nın suçunu itiraf etmesi ve cezasının verilmesi bekleniyor.

ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Beth Bloom, Rocha'ya savunmasını suçlu olarak değiştirmek isteyip istemediğini sorduğunda, "Kabul ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Bunun üzerine savcılar, elektronik dolandırıcılık ve yalan beyanda bulunma dahil olmak üzere 13 suçlamanın düşürülmesini kabul etti.