BMGK'da düzenlenen Gazze oturumunda ABD ve Rus temsilcisi arasında tartışma

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Gazze oturumu, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ile ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood’un tartışmasına sahne oldu.

BMGK’da “Silahlı çatışmada sivillerin korunması” başlığı altında Gazze’de gıda güvencesizliğinin oluşturduğu riskler gündeme taşındı.

Rusya adına konuşan Vassily Nebenzia, ABD ile Batılı meslektaşlarını “İsrail’in gıdayı savaş aracı olarak kullanmasına” izin vermekle suçladı.

ABD’nin müzakereye sunduğu karar tasarısının ateşkesi içermediğini belirten Nebenzia, tasarının “öldürme yetkisi” verdiğini belirtti.

Nebenzia’nın ardından söz alan ABD BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, “Herkese Rusya'nın insani krizlerin çözümüne katkı sağlayan bir ülke olmadığını, bunlara neden olan bir ülke olduğunu hatırlatmak isterim” şeklinde konuştu.

Wood ayrıca, BM Şartı’nı ihlal eden Rusya’nın başka bir ülkeyi eleştiri hakkının bulunmadığını söyleyerek, “Rusya'nın sivil altyapıların zarar görmesiyle ilgili endişelerini dinledim ama ciddiye alamadım” ifadelerini kullandı.

Nebenzia ise Wood’a Ukrayna ile Gazze’yi karşılaştırdığı için utanması gerektiğini belirterek, “Irak, Afganistan ve Suriye'ye ağır hasar vererek bombalayan ülke olarak bize ders veremezsiniz. Bizim hatamızı gözümüze sokmadan önce kendi yanlışlarınızı görün” değerlendirmesinde bulundu.

Wood sadece Rusya’nın eylemlerine dikkat çekmek istediğini ve karşılaştırma yapmadığını belirterek, “Siz Ukrayna'yı bombalamadığınızı mı iddia ediyorsunuz” sorusunu yöneltti.

Nebenzia bu soru üzerine Ukrayna’da sadece askeri hedeflerin vurulduğunu belirterek tartışmayı sonlandırma talebinde bulundu.