ABD'de ifade özgürlüğüne çifte standart uygulaması: Filistin'i destekleyen protestolar engelleniyor

İsrail’in Gazze’yi işgali tüm şiddetiyle devam ederken, “iki devletli çözüm” telkininde bulunan Washington’un Tel Aviv'e silah desteği de hız kesmiyor. ABD’deki üniversite öğrencileri, okullarının İsrail ile iş birliği yapan kuruluşlara desteklerini kesmeleri için protesto gösterilerini sürdürüyor.

Geçtiğimiz haftalarda, Filistin'i destekleyen öğrenci protestoları dalgası Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversiteleri kasıp kavurdu.

Bu gösterilerde Filistinliler, Araplar, siyonizm karşıtı Yahudiler ve Müslümanlar da dahil olmak üzere çeşitli kesimlerden öğrenciler Gazze'deki durumu kınamak için bir araya geldi.

Austin’deki Teksas Üniversitesi'nde (UT Austin), Filistin yanlısı protestoların en büyüklerinden biri gerçekleşti.

Teksas Kamu Güvenliği Departmanı’na göre gösteriler sırasında 30'dan fazla kişi tutuklandı. Protesto, Austin'deki Filistin Dayanışma Komitesi tarafından organize edilmişti.

Üniversitenin ve Vali Greg Abbott'un talebi üzerine yaklaşık 100 adet eyalet polisi kampüste barışçıl protestocuları dağıtmak için konuşlandırılmıştı. Abbott, X’te yaptığı açıklamalarda bu gösterileri “Yahudi karşıtı” olmakla suçladı.

Al Jazeera’ya konuşan UT Austin’de görevli Yahudi bir öğretim üyesi olan Jeremi Suri, protestoların “Yahudi karşıtlığı ile alakası olmadığını” söyledi.

Protestolar UT Austin ile sınırlı kalmadı. Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC), Georgia'daki Emory Üniversitesi ve Boston'daki Emerson College'da da gösteriler düzenlendi. Bu kurumlarda da tutuklamalar olduğu bildirildi.

Öğrencilere ek olarak iki öğretim görevlisinin de tutuklandığı Emory Üniversitesi’nde polislerin öğrenciler üzerinde göz yaşartıcı gaz ve şok tabancası gibi silahlar kullandığı belirtildi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde okuduğu bölümü dereceyle tamamlayan Müslüman öğrenci Asna Tabassum’un mezuniyet konuşması, üniversite yönetimi tarafından “güvenlik” gerekçeleri öne sürülerek iptal edildi. Konuşmanın iptal edilmesinin ardından mezuniyet töreninin de iptal edildiği açıklandı.

Columbia Üniversitesi, Indiana Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nde (NYU) Gazze'nin işgalini protesto eden onlarca öğrenci tutuklandı.

Columbia Üniversitesi’nde 100’den fazla öğrencinin tutuklandığı aktarılırken ana kampüste derslerin bahar dönemi sonuna kadar hibrit formatta yürütüleceği açıklandı. Kampüse çadırlar kuran öğrenciler, okul İsrailli akademik kurumlarla bağlarını koparmayı ve fonlarını İsrail'le bağlantılı kuruluşlardan çekmeyi kabul edene kadar dağılmayacaklarını dile getirdi.

NYU’da ise öğrencilerin kampüse gelen polislere şişeler fırlattığı öğrenildi.

Protestocular, Gazze'de kalıcı bir ateşkes, ABD'nin İsrail'e askeri yardımına son verilmesi, üniversitelerin silah tedarikçilerinden ayrılması ve protesto nedeniyle disipline verilen ya da kurumla ilişiği kesilen öğrenci ve öğretim üyeleri için af çağrısında bulunmuştu.

Princeton Üniversitesi’nde biri Hint asıllı Achinthya Sivalingan olmak üzere iki öğrenci, Filistin’i destekleyici gösteriler düzenledikleri gerekçesiyle tutuklandı. Sivalingan’a yönelik disiplin ve uzaklaştırma kararları açıklandı.

Harvard Üniversitesi'nde ise Filistin yanlısı organizatörler, Harvard Lisans Öğrencileri Filistin Dayanışma Komitesi'nin askıya alınmasını protesto etmek ve üniversitenin İsrail'in Gazze'den çekilmesini talep etmek üzere Harvard Yard'da bir kamp kurdular. Üniversite yönetimi, polislerin protestoculara karşı görevlendirilmeyeceğini bildirdi.

Başkent Washington DC’deki George Washington Üniversitesi’nde de öğrenciler toplandı. Al Jazeera, üniversite yakınlarında polislerin görevlendirildiğini aktardı. AP, üniversitede ciddi bir olay yaşanmadığını belirtti.

Rhode Island eyaletindeki Brown Üniversitesi yönetimi, kampüste kamp kurmayı yasaklayan okul davranış kurallarını ihlal eden yaklaşık 130 öğrenci tespit ettiğini öne sürdü.

Üniversite’den yapılan açıklamaya göre, sorumlu bulunan öğrenciler, davranışlarına ve daha önceki davranış ihlalleri de dahil olmak üzere diğer faktörlere bağlı olarak disiplin cezasına çarptırılacak.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın, “kampüslerde ifade özgürlüğünü desteklediği ve ayrımcılığa tolerans göstermeyeceği” belirtilirken İsrail’e destekte bir değişim olmayacağı ifade edildi.

Biden, 22 Nisan’da yaptığı açıklamada, öğrenci protestolarının “Filistinlilerle ilgili olayı anlamayan Yahudi karşıtları” tarafından gerçekleştirildiğini öne sürmüştü.

Tutuklamalara ve kimi yerlerdeki polis şiddetine rağmen protestolar devam ediyor. Öğrenciler, üniversitelerinin İsrailli akademik kurumlarla bağlarını kesmesini ve İsrail ile bağlantılı kuruluşlardan fonlarını çekmesini talep ediyor. Ayrıca Müslüman, Filistinli ve diğer Arap öğrencilere yönelik taciz ve şiddete son verilmesi çağrısında bulunuyorlar.