ABD, Ukrayna'ya silah ve teçhizat desteği sağlamak istiyor

Yetkililer, ABD'nin 61 milyar dolarlık savaş yardımının Ukrayna'yı destekleyecek olduğunu düşünüyor ancak 2025 tedariği konusunda şüphelerin devam ettiğini belirtiyorlar.

Biden yönetimi, Kiev'e 61 milyar dolarlık askeri yardım içeren yasanın kabulünden birkaç gün sonra Ukrayna'ya silah ve teçhizat yardımına başlamak istiyor.

Yetkililer, cephanesi azalan ve Rus saldırısı altında ezilen Ukrayna'nın silah konusunda daha fazlasına ihtiyacı olduğu uyarıyor.

Ancak uzmanlar, topçu atışlarının, hassas güdümlü füzelerin ve hava savunmalarının Ukrayna'nın askeri görünümünü değiştireceğini düşünüyor.

CIA Direktörü William Burns Bush'ta basına yaptığı konuşmada, "Askeri yardımın hem pratik hem de psikolojik olarak getireceği destekle, Ukraynalılar 2024'e kadar kendilerini idare edebilecek" dedi. 

Ukrayna'ya yardım, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki aşırı sağcı Cumhuriyetçi milletvekillerinin itirazları nedeniyle aylardır ertelenmişti.

Meclis; Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a güvenlik yardımı sağlayan 95 milyar dolarlık bir yasa paketini kabul etti.

Tasarı Senato'ya gidiyor ve bu hafta ABD Başkanı Joe Biden'ın yasayı imzalayıp yasalaştırmasının önünü açacak bir geçiş yapılması bekleniyor.