ABD, Ukrayna'ya 138 milyon dolarlık Hawk füze sistemi satışı yapacağını duyurdu

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, HAWK füze sistemlerinin onarımı için Ukrayna'ya 138 milyon dolarlık yabancı askeri satış yapılmasını onayladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kiev'in Hawk füze sistemlerine kritik onarım ve yedek parça sağlamak amacıyla Ukrayna'ya acil 138 milyon dolarlık askeri satış yapılmasına yeşil ışık yaktı.

Washington, Ukrayna'nın füze sistemini çalışır durumda tutmak için bakım desteğine acil ihtiyacı olduğunu söyleyerek bu hamleyi duyurdu.

Duyuru, Pentagon'un yardım sağlama maliyetini dengelemek için geçen ay açıkladığı 300 milyon dolarlık benzer mühimmat desteği yardımının ardından geldi.

Hem Dışişleri hem de Savunma Bakanlığı, 60 milyar dolarlık Ukrayna yardım paketinin Kongre'de askıda kalmasının ardından, Kiev'e destek vermeyi sürdürmenin yollarını arıyor.

HAWK, Ukrayna'nın en önemli güvenlik ihtiyaçlarından biri olan hava savunmasını sağlayan orta menzilli karadan havaya füze sistemi olarak biliniyor.

" UKRAYNA-RUSYA SAVAŞININ KÜRESEL SONUÇLARI OLACAK"

ABD Dışişleri Bakanlığı, satışın ana hatlarını çizdiği bir bildiride, "Ukrayna'nın, Rus füze saldırılarına karşı savunma yeteneklerini ve Rus kuvvetlerinin hava yeteneklerini artırmaya acil ihtiyacı var" dedi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "HAWK Silah Sisteminin bakımı ve sürdürülmesi, Ukrayna'nın halkını savunma ve kritik ulusal altyapıyı koruma yeteneğini artıracaktır" şeklinde konuştu.

Capitol Hill'de yapılan duruşmada Savunma Bakanı Lloyd Austin, destek olmadan ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Austin, "Ukrayna önemli ve Ukrayna'daki çatışmanın sonucu ulusal güvenliğimiz açısından da küresel sonuçlar doğuracak" dedi.

Uzmanlar, Kiev'in düşmesinin Ukrayna'nın Baltık NATO üyesi komşularını tehlikeye atabileceğini ve potansiyel olarak ABD birliklerini uzun süreli bir Avrupa savaşına sürükleyebileceğini düşünüyor.