ABD'nin Gazze'de ateşkes için diplomasi trafiği artıyor

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefonda görüşmesinin ardından Mısır ve Katar liderlerine mektup gönderdi.

Mısır ve Katar liderlerine mektup gönderen ABD Başkanı Joe Biden, "ateşkes için Hamas'a baskı yapılması" çağrısında bulundu.

Washington yönetimi bu hafta sonu Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilecek ateşkes görüşmelerinden sonuç alınabilmesi için taraflara yoğun baskı uyguluyor.

Biden, hafta içinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşerek, Gazze'ye yardımların artırılması ve ateşkes konularını ele almıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Biden'ın Netanyahu'ya, bir an önce anlaşmaya varılabilmesi için Kahire'deki müzakerecilerini yetkilendirmesini söylediğini aktardı.

İsmi açıklanmayan bir yetkiliye göre, Biden kısa süre önce Mısır lideri Abdulfettah es-Sisi ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'ye birer mektup gönderdi.

ABD Başkanı mektubunda, Mısır ve Katar'a 'ateşkes görüşmelerini hızlandırması için Hamas'a baskı yapmaları' çağrısını yaptı.

Bu gelişmelerin ardından ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns ateşkes görüşmelerinin yapılacağı Kahire'ye gitti.

Görüşülen son ateşkes teklifinde, Hamas'ın elinde tuttuğu hasta, yaşlı ve yaralı rehineleri serbest bırakması halinde 6 haftalık ateşkes ilan edilecekti ancak görüşmelerde haftalardır ilerleme sağlanamadı.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, "Eğer Hamas bu savunmasız rehine kategorisini (hastalar, yaralılar, yaşlılar ve genç kadınlar) serbest bırakmayı kabul etseydi bugün Gazze'de ateşkes olurdu" ifadelerini kullandı.