ABD, Hint-Pasifik bölgesinde Hindistan üzerinden Çin'e karşı önlemlerini artırıyor

ABD, Hint-Pasifik bölgesinde yaşanan tehditlere karşılık verebilmek için Hindistan’a 4 milyar değerinde insansız hava aracı ve füze satışını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hint-Pasifik’te artan Çin etkisi sırasında, Güney Asya ülkesi Hindistan’ın deniz güvenliği ve gözetimi için yaklaşık 4 milyar dolar değerinde potansiyel bir anlaşmayla Hindistan’a insansız hava aracı ve füze satışı kararını onayladı.

31 Sky Guardian insansız hava aracı ve 170 Hellfire füzesini kapsayan anlaşma, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin 2023’te Beyaz Saray’a gerçekleştirdiği tarihi ziyaret sırasında açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın onayı, Hindistan’ın bütün şartları kabul ettiği anlamına geliyor ancak anlaşmanın aynı zamanda Kongre tarafından onaylanması da gerekiyor.

Washington’ın önceliği Çin’in bölgedeki etkisi azaltmak ve ABD ile Hint-Pasifik stratejisini destekleyerek Hindistan’a yakın konumda bulunmak.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “ Savunma anlaşması, Hindistan’ın Hint-Pasifik ve Güney Asya bölgesinde siyasi istikrar, barış ve ekonomik ilerlemeye yardımcı olmasını sağlayacak. Deniz operasyon şeritlerinde insansız gözetim ve keşif devriyelerini etkinleştirerek Hindistan'ın mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama yeteneğini artıracak” ifadeleri kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise “ABD silah transferi sürecinde önemli bir rol oynadı. Resmi bildirimimizden önce dışişleri komiteleri hakkında Kongre üyelerine rutin olarak danışıyoruz, böylece sahip olabilecekleri soruları ele alabiliriz, ancak bu resmi bildirimin ne zaman gerçekleşebileceği konusunda herhangi bir yorumum yok” şeklinde konuştu.

“HİNDİSTAN HESAP VEREBİLİR OLMALI”

ABD Adalet Bakanlığı’nda görev yapan federal savcılar, Yeni Delhi tarafından görevlendirilen ajanları, bağımsız Sih eyaleti Khalistan’ı savunmak amacıyla Hindistan’da terörist olarak belirlenen Amerikan Sih vatandaşı Gurpatwant Singh Pannun’a suikast düzenlemek için komplo kurmakla suçlamıştı.

Hindistan hükümeti ise Washington’ın iddialarını önemli bulduğunu ve üst düzey bir araştırma komitesi kurduğunu açıklamıştı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne başkanlık eden Demokrat senatör Ben Cardin, konu ile ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Biden yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki komplo ile ilgili soruşturma ve hesap verebilirlik olmasını ve bu tür faaliyetlere karşı Hindistan'da hesap verebilirlik olmasını talep ediyor. Bu aynı zamanda anlaşmanın şartları arasında bulunuyor” ifadelerini kullandı.