ABD Başkanı Joe Biden'dan göçmenlere yönelik itiraf

ABD hükümeti, sınırdan giren göçmen kaydını azaltmak için göçmenlerin gizli uçuşlarla ABD topraklarına sokulduğunu kabul etti. Buna göre, göçmenler kullanımı genişletilmiş bir cep telefonu uygulaması sayesinde belgesiz sığınma başvurusunda bulunarak yasal süreci atlatabiliyor.

Washington, sınırdan geçen göçmen sayısını azaltmak adına ülkeye yasa dışı göçmen soktukları uçuşlar düzenlediklerini kabul etti. Gümrük ve Sınır Koruma bu uçuşlar hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Rekor sayıda göçmen, 2023 yılında güney sınırdan ülkeye giriş yaparken bu durum, Biden yönetiminin göçmenleri doğrudan ülkeye soktuğu anlamını taşıyor.

Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası davasının ayrıntılarına dahil edilen Göç Araştırmaları Merkezi, Biden'ın 2023 yılı boyunca yabancı ülkelerden yüz binlerce yasa dışı göçmeni en az 43 farklı Amerikan havaalanına taşıyan gizli uçuşları onayladığını ortaya koyuyor.

Program, Biden'ın geçen yılın başında "CBP One" isimli telefon uygulamasını genişletmesinin bir uzantısı olarak görülüyor.

Bu genişleme kapsamında göçmenler, uygulamayı kullanarak kendi ülkelerinden sığınma başvurusunda bulunabiliyor.

Göç Araştırmaları Merkezi (CIS), başvuruda bulunan göçmenlerin doğrudan ABD'ye taşınmasının uygulamanın daha az bilinen kullanımlarından biri olduğunu belirtiyor.

TELEFON UYGULAMASINDAN GÖÇ BAŞVURUSU

ABD'ye yasal olarak giremeyen göçmenler, bu havalimanlarından seyahat izni ve geçici insani tahliye başvurusunda bulunmak için "CBP One" uygulamasını kullanıyor.

Bu giriş sayesinde göçmenler, yasal statü elde etmeden iki yıl boyunca ABD'de kalabilecek ve bu arada çalışma izni almaya da hak kazanacak.

Yönetim, belgesiz yabancıların hangi havalimanlarına nakledildiğini açıklamayacağını söyledi.

Avukatlar ayrıca yabancı havalimanlarının konumlarını da açıklamadı. Bu da göçmenlerin nereden geldiklerini belirsiz hale getiriyor.

Cumhuriyetçiler güney sınırının güvenli olmadığı konusunda ısrar ediyor ve Biden'ın ABD ile Meksika sınırı arasında daha katı protokoller uygulamasını talep ediyor.