ABD Temsilciler Meclisi'nden Ukrayna yardımına engel: "Önceliğimiz Meksika sınırı olmalı"

ABD Temsilciler Meclisi, Senato’dan geçen Ukrayna’ya yardım paketini engelledi. ABD Başkanı Joe Biden, yardım paketi ile ilgili tasarının onaylanmasının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı çıkmak için hayati önem taşıdığını söylemişti.

ABD’de Cumhuriyetçilerin kontrolünde bulunan Temsilciler Meclisi’nde Başkan Mike Johnson, Senato’dan geçen Ukrayna yardım paketini engelledi. Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimlerinde aday olması beklenen eski Başkan Donald Trump’a yakınlığı ile bilinen Johnson, yardım paketi ile ilgili yasa tasarısı oylamasının gündeme bile gelmeyeceğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, yardım paketiyle ilgili olan yasa tasarısının onaylanmasının “Rus Diktatör” olarak tanımladığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı çıkmak için hayati önem taşıdığını belirtmişti.

ABD Senatosu, uzun süren görüşmelerin ardından 13 Şubat Salı günü Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a 95,3 milyar dolarlık yardım paketini onayladı. Bu miktarın 60 milyar dolarını Ukrayna’ya, 14,1 milyar dolarının ise İsrail’e ayrılması planlanıyordu.

Geriye kalan 9,2 milyar doların Gazze, Batı Şeria ve Ukrayna’daki sivillere insani yardım amaçlı kullanılması ve Hint-Pasifik bölgesindeki ABD müttefiklerine 4,8 milyar dolarlık yardım gönderilmesi gündemdeydi.

BAŞKAN JOHNSON: "ÖNCELİĞİMİZ MEKSİKA OLMALI"

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Senato’da gerçekleşen oylamanın ardından yaptığı açıklamada, Meksika sınırından ABD’ye yönelik gerçekleşen yasa dışı göç için önlem almadan Ukrayna’ya yardım ve güvenliği konusunun çözülemeyeceğini ifade etti.

Başkan Johnson, “Bu sınırda kontrolü tamamen ele geçirme konusunda gerçekten Amerikan halkına borçluyuz” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Senatör Bill Cassidy ise Johnson’ın Ukrayna’ya yapılması planlanan yardım paketini engellemesinin ardından partisine büyük tepki gösterdi.

Cassidy, “İnanılmaz derecede hayal kırıklığına uğradım. Çünkü bu yapılanın Amerikan halkına karşı bir sahtekarlık olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Meksika sınırında yaşanan yasa dışı göç olaylarını siyasi şantaj olarak kullandığı gerekçesiyle Donald Trump’ı suçluyor.