Joe Biden yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor

ABD Temsilciler Meclisi, oylama sonucunda görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle Başkan Joe Biden’a yönelik bir azil soruşturması yürütmeye karar kıldı. Geçtiğimiz eylül ayında başlayan bu girişim kapsamında Kongre araştırmaları Biden’ın şahsını suçlayacak herhangi bir kanıt bulamasa da Cumhuriyetçi vekiller soruşturma önergesini meclisten geçirdi.

13 Aralık Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi’nde gerçekleşen bir oylama ile Joe Biden’a yönelik bir azil soruşturması başlatılmasına karar verildi.

221 oya karşı 212 oyla kabul edilen önerge, Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın bir mahkeme celbini reddederek kapalı kapılar ardında ifade vermeyeceğini söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

Meclisteki Cumhuriyetçi vekiller, Joe Biden’ın, oğlunun uluslararası işlerinden haksız şekilde kazanç elde ettiğini ve federal bir soruşturmada Hunter Biden’a ayrıcalıklı davranıldığı iddiasından yola çıkarak Joe Biden’ın görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle azledilmesini istiyor.

Biden’ı azletme talebi ilk olarak geçtiğimiz eylül ayında önceki Meclis Başkanı Kevin McCarthy’den gelmişti. McCarthy’nin ekim ayında görevi bırakmasının ardından Meclis Başkanı seçilen Mike Johnson da Biden’a yönelik azil çalışmalarına devam etti. Bu azil çalışmaları, 13 Aralık’ta gerçekleşen oylamaya kadar gayriresmi olarak sürdürülmüştü.

Joe Biden, azil girişimini “temelsiz bir politik şov” olarak değerlendirmiş, Cumhuriyetçi vekilleri “halkın gerçek dertlerinden kaçmakla” suçlamıştı.

KANIT VAR MI?

Joe Biden, Başkan Yardımcılığı yaptığı süreçte oğlunun Ukrayna’da yolsuzluk suçlarından soruşturulmasını önlemek için nüfuzunu kullanmış olmakla suçlanıyor. Bu iddialar ilk olarak 2020 seçimlerine gidilen süreçte ortaya atıldı.

The Guardian’dan Jonathan Yerushalmy’nin haberine göre, Kongre soruşturmaları kapsamında yaklaşık 40 bin sayfalık banka kayıtları ve onlarca saatlik tanık ifadesi toplanmış olsa da bunların arasında Biden’ın yolsuzluğa karıştığını gösteren herhangi bir delil bulunmuyor.

Eylül ayında gerçekleştirilen üst düzey bir duruşmaya tanık olarak katılan üç Cumhuriyetçi uzman da Biden’ın yasa dışı aktivitelerde bulunduğuna dair ilk elden bilgi sahibi olmadıklarını, komitenin sağladığı bilginin de yolsuzluğa işaret etmediğini belirtmişti.

Hunter Biden da yaptığı bir açıklamada, “Babamın işime mali olarak dahil olduğu iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt yok, çünkü böyle bir şey olmadı” ifadelerini kullanmıştı.

NEDEN OYLAMAYA GİDİLDİ?

Cumhuriyetçiler, azil soruşturmasının resmiyete dökülmesinden bir dizi kazanç elde edecek. Bunlardan ilki, The Guardian’a yazan Joan Greve’nin belirttiğine göre, Cumhuriyetçilerin mahkeme celplerini uygulamak ve soruşturmalarını mahkemede savunmak için daha fazla güç kazanacak olması.

Oylamadan önce Biden’ı azletmeye yönelik soruşturma girişimleri de Beyaz Saray tarafından “gerçeklerle desteklenmediği ve siyasi motivasyona sahip olduğu” gerekçesiyle reddedilmişti.

Bu oylama ile soruşturma resmiyet kazandığı için Biden’ın azil süreci ilerletilebilir duruma geldi. Eğer Meclis komiteleri süreci ilerletme kararına varırlarsa Biden’ın azledilmesi Meclis oylamasına kalacak.

Meclisin çoğunluğu azledilmesi yönünde oy kullanırsa Başkan’ın görevden alınması için Senato’da duruşma düzenlenecek.

Cumhuriyetçilerin ikinci kazancı ise McCarthy’e göre “gerçeklere ulaşmak için tam erişim gücü” olacak. Biden yönetimi ile Richard Nixon yönetimi arasında kıyaslamalarda bulunan eski Meclis Başkanı, Biden yönetiminin Cumhuriyetçi vekillerin ulaşmak istedikleri bilgiye ulaşmasını engellediğini iddia etmişti.

Son olarak ise 2024 seçimlerine gidilirken Biden’ın bu soruşturmayla meşgul olması olacak. Bu sayede popülaritesi düşüşte olan Biden siyasi bir darbe almış olacak. Bu durumun geleceği tam olarak belli olmasa da başkanlık yarışında önemli bir aday olan Donald Trump’ın elini kuvvetlendirme ihtimali bulunuyor.