Savaş sonrası durum: ABD iki devletli çözüme işaret ederken İsrail'den itiraz sesleri yükseliyor

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’nin ayrım gözetilmeden bombalanmasının İsrail’e olan desteği ortadan kaldırdığını açıkladı. İsrail hükümetinden gelen ilk yanıtlarda ise “bir Filistin devletinin kurulmasına asla izin verilmeyeceği” belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden, 11 Aralık Salı günü gerçekleştirdiği bir seçim kampanyasında konuştu.

Gazze’nin ayrım gözetilmeden bombalanmasının dünya çapında İsrail’e olan desteğin kaybedilmesine yol açtığını belirten ABD Başkanı, İsraillilerin “bir Filistin devletine ‘hayır’ diyemeyeceğini” söyledi.

Biden ayrıca, Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’e işaret ederek Netanyahu’nun “hükümetini değiştirmesi gerektiğini” dile getirdi.

Aynı gün ABD’li liderin mitinginden önce Netanyahu ile Biden arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan Netanyahu, savaş sonrası durumla ilgili anlaşmazlıklar olduğunu ifade etti. Netanyahu, “İsrail’in Oslo hatasını tekrarlamasına izin vermeyeceğini” söyledi.

Biden’ın konuşmasının ardından İsrailli liderlerden de açıklamalar geldi. İletişim Bakanı Shlomo Karhi, X üzerinden yaptığı bir açıklamada, “Biz burada yaşıyoruz ve burası bizim ülkemiz. Atalarımızın tarihi mirası. Burada bir Filistin devleti olmayacak. Ürdün Nehri ile deniz arasında başka bir devletin kurulmasına asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

1993’teki Oslo Anlaşmaları’na atıfta bulunarak “Oslo’ya asla dönmeyeceğiz” diyen Karhi, açıklamasına, “Başkan Biden'ın ifadesiyle burada Yahudi halkının güvenliği tehlikede. Kesinlikle evet. Filistin devleti onu tehlikeye maruz bırakacak” sözleriyle devam etti.

İsrail Devlet Bakanı Gideon Sa’ar da Biden’ın Tel Aviv hükümetinin değişmesi ile ilgili açıklamalarına “Şu anki hükümet tek olası hükümet” sözleriyle yanıt verdi.

İsrail gazetesi Yediot Ahronot’a konuşan Sa’ar, iyi kararların değil gerekli kararların öncelikli olduğunu, savaş sırasında olağanüstü hal hükümetinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Savaş Kabinesi’nin dağıtılmasının HAMAS ve Hizbullah’ı cesaretlendireceğini savunan Sa’ar, savaş sonrası durumla ilgili, “Ne Batı Şeria'da ne de Gazze'de Filistin terör devletini kabul edeceğiz. Orada güvenlik sorumluluğundan vazgeçmeyi kabul etmeyeceğiz. Batı Şeria'daki yerleşim yerlerine zarar vermeyi kabul etmeyeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Likud partisi milletvekili Tsega Melaku, “hükümet kurmanın siyasi bir mesele” olduğuna değinirken, muhalefetteki İşçi Partisi lideri Merav Michaeli de Biden hükümetinin savaşla ilgili çelişkili tutumuna dikkat çekti.

“Gazze'yi bombalamak için kullandığımız bombaları bize sağlayanın Biden yönetimindeki ABD olduğu ve orada savaşmaya devam etmemize izin veren şeyin de Birleşmiş Milletler'deki veto yetkisi olduğu anlaşılmalıdır. Biden, bugün açıkça ve kesin olarak İsrail'in bir Filistin devletini tanıması gerektiğini söylüyor. İsrail'in Oslo hatasını tekrarlamasına izin vermeyeceğim” açıklamasında bulunan Michaeli, Netanyahu’nun savaş sonrası dönem için bir planının olmadığını ve eylemleriyle İsrail’i tehlikeye attığını belirtti.

İsrail’in güvenliğinin sağlanmasının tek bir çözüme bağlı olduğunu dile getiren muhalefet lideri, güncel hükümetin derhal ayrılması gerektiğini ifade etti.