AAD, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi'nin 2020'de verdiği kararın AB hukukunu ihlal ettiğine hükmetti

Avrupa Adalet Divanı’nın (AAD) 14 Mart Perşembe günü verdiği bir karara göre, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi 2020’de verdiği bir hükümle AB yasalarını çiğnedi.

Brexit sürecinde Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’nde (YM) görülen Micula v Romanya davası ile ilgili olarak Avrupa Komisyonu, Birleşik Krallık’a karşı AAD’de bir dava açmıştı.

YM, Dünya Bankası’na bağlı otonom bir tahkim kuruluşu olan Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) tarafından verilen bir hakem kararının uygulanmasına izin veren kararı onamıştı.

Söz konusu tahkim kararı ile Romanya'nın İsveçli yatırımcılara bölgesel bir yatırım yardımı programının erken yürürlükten kaldırılması nedeniyle yaklaşık 178 milyon avro tazminat ödemesine hükmedilmişti.

Ancak Avrupa Komisyonu, bu tahkim kararının AB hukukuyla uyumsuz olduğunu öne sürerek Romanya’nın bu tazminatı ödemesini yasaklamış, bu gerekçeyle AAD’ye başvurmuştu.

14 Mart’ta yayımlanan AAD kararıyla Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi tarafından verilen hükmün AB hukukunu çiğnediği aktarıldı.

“Mahkeme, Komisyon konu üzerine karar verene dek Devlet yardımı sağlanması yasağının çiğnendiğini tespit etmiştir çünkü söz konusu hüküm, Komisyon'un kararının Mahkeme önündeki yargılamaya konu olmasına rağmen Romanya'nın yatırımcılara tazminat ödemesine hükmetmiştir” ifadelerinin yer verildiği AAD kararında, YM’nin verdiği hüküm dolayısıyla Birleşik Krallık’ın “yükümlülüklerini yerine getirmeyi başaramadığı” belirtildi.

(AA)