Cleverly öğrenci vizesinin suistimal edildiği gerekçesiyle göç bürosundan inceleme istedi

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı James Cleverly, uluslararası öğrencilerin üniversitelere “çalışma vizesi almanın kolay yolu” olarak muamele ettiğini ve bu durumun eğitim kalitesinin düşmesine yol açtığını söyledi.

Cleverly, Göç Danışma Komitesi’ne yazdığı bir mektupta, mezuniyetin akabinde 2 ila 3 yıl çalışma izni sağlayan lisansüstü öğrenci vizesinin ülkeye “en iyi” öğrencileri çekme konusunda başarılı olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Mektupta, hükümetin küresel ölçekte yetenekli öğrencileri çekme konusunda istekli olduğu belirtilirken; göç için yükseköğrenim yolunun suistimal edilmediğinden emin olunması gerektiği vurgulandı.

The Guardian’da verilen bilgiye göre, üniversitelerin birçoğu uluslararası öğrencilerden elde edilen gelirlere bel bağladığı için bu girişimden memnun değiller.

Birleşik Krallık’taki üniversiteler birliği MillionPlus’ın Yönetim Kurulu Başkanı Rachel Hewitt, “Hükümetin, Britanya'yı başka herhangi bir sektörde yatırım için daha az cazip hale getirmek için elinden geleni yaptığını hayal etmek imkansız. Ancak yine de her olumsuz manşet ve politika reformu Britanya'yı uluslararası öğrenciler için daha az çekici hale getiriyor. Lisansüstü rotası, Birleşik Krallık üniversitelerinin uluslararası başvuru sahiplerine sunabileceği teklifin önemli bir bileşenidir ve değeri tanınmalı, erozyona uğratılmamalıdır” açıklamasında bulundu.