BM Nükleer Ajansı Başkanı Grossi: "Zaporijya nükleer santrali son yedek güç hattıyla bağlantısını kaybetti"

Birleşmiş Milletler (BM) Nükleer Ajansı Başkanı Rafael Grossi, 21 Şubat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Zaporijya nükleer santralinin son harici yedek güç hattıyla bağlantısını kaybettiğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü, nükleer tesisin çalışmasını sağlayan son yedek güç hattı ile bağlantının kaybedilmesinin “sahadaki kırılgan nükleer emniyet ve güvenlik durumunun bir kez daha altını çizdiğini” kaydetti.

Sahada araştırmalarda bulunan uzman ekiplere, kesintinin “Dinyeper nehrinin diğer tarafında, sahaya yedek güç sağlayan 330 kV şalt sahasından yaklaşık 13,5 km uzaklıktaki bir sorun nedeniyle” yaşandığı bilgisi iletildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından yapılan açıklamada, “ZNPP hâlâ ihtiyaç duyduğu elektriği 750 kV'luk tek hattan alıyor ancak 330 kV'luk hattın kaybı, santralin halihazırda tesis dışı güç için hiçbir yedekleme seçeneğine sahip olmadığı anlamına geliyor” denildi.

Başkan Rafael Grossi ise yaptığı açıklamada, “Son derece hassas olan tesis dışı güç durumunun bu büyük nükleer tesis için önemli emniyet ve güvenlik zorlukları oluşturmaya devam ediyor. Ana güç hattı çalışır durumda olsa da yedek güç eksikliği tesisteki nükleer emniyet ve güvenlik durumunun hâlâ tehlikeli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük atom enerji santrallerinden birinde yaşanan güvenlik durumuna yönelik endişeler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu zamana kadar gündemde bulunuyor.

Atom Enerjisi Tesisi, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgal girişimine başlamasından bu yana defalarca ateş altında kaldı ve Rusya askeri saldırılarından birkaç gün sonra tesisi ele geçirmeyi başardı.