Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta kazanan petrol şirketleri oldu

Borsada işlem gören dünyanın en büyük beş petrol şirketi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin enerji fiyatları ve ev faturalarına yansımasının ardından çeyrek trilyon dolardan fazla kazanç elde etti.

Global Witness tarafından paylaşılan habere göre, "süper büyükler" olarak bilinen petrol şirketleri BP, Shell, Chevron, ExxonMobil ve Total Energies, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022'den bugüne kadar yaklaşık 281 milyar dolar kazandı.

İngiltere merkezli BP ve Shell çifti, çatışmaların başlamasından bu yana toplam 94,2 milyar dolar kâr elde etti. Global Witness'ın tahminlerine göre, bu rakam İngiltere'deki tüm hanelerin 17 aylık elektrik faturalarını karşılamayı sağlıyor.

2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana 58.9 milyar dolar kar elde eden Shell, bu yıl yüksek kar getiren petrol projelerine yeniden odaklanarak düşük karbonlu çözümler departmanından yaklaşık 330 kadar çalışanı işten çıkarma sürecine girmiş bulunuyor.

Geçen yıl iklim hedeflerini de küçültme yoluna giden BP, çatışmanın başlangıcından bu yana 35 milyar dolar kazanç elde etti.

Chevron, ExxonMobil ve Total Energies ise 187 milyar dolardan fazla kazanç sağladı.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA), emtia piyasasındaki düşük fiyatların daha düşük kazançlara sebep olmasına rağmen şirketlerin bu yıl hissedarlarına daha da fazla ödeme yapılmasının yüksek olasılık olduğunu belirtti.

IEEFA'ya göre büyük petrol şirketleri 2022 yılında 104 milyar dolar değerinde temettü ödemesi ve hisse geri alımıyla hissedarlarına büyük kazanç sağladı.