Julian Assange, 20 Mayıs'a kadar iade edilmeme güvencesi kazandı

Londra’daki Adalet Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade talebine karşı dava açabileceğine hükmetti.

26 Mart’taki davayı gören iki kıdemli yargıç, kararlarında, Assange'ın bir dizi gerekçeyle iadeye karşı başarılı bir şekilde temyize gitme olasılığının bulunduğunu belirtti.

Mahkemenin yazılı kararında; Assange'ın ABD vatandaşı olmayan biri olarak ABD Anayasası’na getirilen Birinci Değişiklik'in ifade özgürlüğü hakkına dayanamayacağı ve daha sonra ABD’de idam ile cezalandırılabileceği, dolayısıyla iadesinin hukuka aykırı olacağı ifade edildi.

Yargıçlar, İngiliz bakanların “başvuranın söz konusu suçtan dolayı ölüm cezasına çarptırılabileceği veya ölüm cezasına çarptırılabileceği aynı olaylarla ortaya çıkan bir iade suçuyla suçlanabileceği durumlarda, başvuranın iadesine karar vermeme konusunda açık bir yasal yükümlülüğe” sahip olduğunu belirtti.

ABD’nin Assange’ın idam cezasına çarptırılmayacağına garanti vermemesi halinde iade edilemeyeceğini belirten mahkeme, bir sonraki duruşma tarihini 20 Mayıs olarak belirledi.

WikiLeaks kurucusunun yasal ekibinin “ABD’nin suçlamalarının siyasi motivasyonlara sebep olduğu ve Assange’ın adil yargılanmayacağı” iddiaları mahkeme tarafından kabul edilmedi.