Kanberra, WikiLeaks kurucusu Assange'ın ülkeye iadesine onay verdi

Avusturalya Temsilciler Meclisi’nde WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın vatanına iade edilmesine ilişkin verilen önerge, Başbakan Anthony Albanese tarafından da desteklendi.

Bağımsız vekil Andrew Wilkie tarafından verilen önerge İşçi Partisi’nden de destek gördü ve yapılan oylama sonucunda 86’ya karşı 42 oy ile kabul edildi. Başbakan Anthony Albanese de önerge lehinde oy kullandı.

Oylamanın ertesinde mecliste konuşan Albanese, “Umarım bu konu çözüme kavuşturulabilir. Umarım dostane şekilde çözülebilir. Diğer ülkelerin yasal süreçlerine müdahale etmek Avustralya'nın görevi değil ancak bu ülkelerin bu konunun sonuçlandırılması ihtiyacını göz önünde bulundurmaları gerektiği yönündeki güçlü görüşümüzü ortaya koymamız yerinde olacaktır. İnsanlar nerede durursa dursun, bu iş sonsuza kadar devam edemez” ifadelerini kullandı.

Avusturalya’nın çağrısı, Assange’ın Londra Temyiz Mahkemesi’nde ABD’ye iade edilmesiyle ilgili duruşmaya çıkmasından kısa süre önce geldi.

Albanese için Avusturalyalı gazetecinin memleketine iadesi önemli bir gündem maddesi oluşturdu. Göreve geldiği 2022 yılından beri bu konunun üzerine eğilen Başbakan, geçtiğimiz ekim ayında ABD’ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette konuyu direkt olarak Joe Biden’a açmıştı.