Nicolas Maduro, tartışmalı Essequibo bölgesi hakkında konuştu

Venezuela Devlet Başkanı Maduro yaptığı açıklamada, ABD'nin Essequibo bölgesinde çatışmaları tırmandırmaya hazırlandığını söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yaptığı açıklamada, ABD Güney Komutanlığı ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından Guyana ile tartışmalı Essequibo bölgesinde kurulan gizli askeri üslere yönelik doğrulanmış bilgiler elde ettiklerini dile getirdi.

Aralık 2023'te Venezuela halkı Essequibo üzerinde egemenlik talep etmek üzere referandumda oy kullanmıştı.

Venezuela'da yaklaşık olarak 10.55 milyon kişi referanduma katılmış ve oy pusulasındaki beş sorunun tamamı yüzde 95 oranında halk desteği almıştı.

Maduro'nun Essequibo bölgesini korumaya yönelik bir yasayı imzalamak amacıyla düzenlenen tören sırasında başkanlık basın servisi tarafından sosyal medya hesabı X'ten paylaşılan açıklamada, "Essequibo topraklarında ABD Güney Komutanlığı'nın gizli askeri üsleri, askeri hücreleri ve Venezuela'nın güney ve doğusundaki Tumeremo halkına karşı saldırılar düzenlemek ve Venezuela'ya karşı bir tırmanışa hazırlanmak üzere kurulmuş CIA hücreleri var" ifadeleri kullanıldı.

Tartışmalı bölgenin Venezuela kaynaklarını ele geçirmeye çalışan ABD Güney Komutanlığı, CIA ve ABD'li petrol devi ExxonMobil tarafından yönetildiğini vurgulayan Maduro, savunma ve polis dahil tüm yerel yönetim organlarını kontrol ettiklerini de sözlerine ekledi.