Venezuela Devlet Başkanı Maduro’dan Filistin açıklaması: “21. yüzyılda işlenen en büyük ve en korkunç suç”

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ateşkes çağrısında bulunarak “Filistin için yaşam” dedi. Maduro, Tel Aviv’deki İsraillilerin de savaşı durdurmaya yönelik protestolarının altını çizdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yıllık ulusa sesleniş mesajının sunumu sırasında, Filistin'e yönelik 'soykırıma' son verilmesi ve Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Venezüella Devlet Başkanı, Filistin vatandaşlarının barış içinde yaşama hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Maduro, “21. yüzyılda işlenen en büyük ve en korkunç suç karşısında nasıl sessiz kalabiliriz, sessiz kalamayız. Venezuela Filistin halkına karşı soykırımı durdurmak, Gazze'de ateşi kesmek, bombalamayı durdurmak, cinayetleri durdurmak ve 'Filistin için yaşam' demek için kendi sesiyle konuşmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

İsrail vatandaşlarının bir bölümünün Filistin'e karşı savaşın durdurulmasını talep etmek üzere Tel Aviv'deki gösterilere değinen Maduro, "İsrail'de Filistin halkıyla dayanışma içinde olan fikir akımlarının yükseldiğini biliyorum. Kısa süre önce Tel Aviv'de İsraillilerin savaşı durdurun pankartlarıyla büyük yürüyüşler yaptığını gördük" şeklinde konuştu.

Maduro ayrıca, Ulusal Meclisi Filistin'e yönelik 'soykırımı' sona erdirmek için daha fazla adım atmaya davet etti.

2024 HEDEFİ “BRICS”

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yaptığı açıklamada, ülkesinin bu yıl Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak olan BRICS zirvesine katılmasını hedeflediğini belirtti.

Bu yıl 2024'te Rusya'da yapılacak BRICS zirvesine davet edildik. Venezuela'nın BRICS'e ön kapıdan gireceğine dair kesin bir arzumuz var.” şeklinde konuşan Maduro, 2023 yılında Güney Afrika'da gerçekleşen zirve çerçevesinde ülkesinin ittifaka ortak olarak katılmayı başardığının altını çizdi.

Venezuela, 22-24 Ağustos tarihleri arasında Johannesburg kentinde düzenlenen BRICS 15. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne ilk kez katılmıştı. 

Venezuela lideri, blokun dünya gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 25'ini ve küresel ticaretin yüzde 16'sını oluşturduğunu, bu nedenle ittifaka katılma olasılığını “stratejik” olarak değerlendirdi.

Maduro ayrıca, bu yeni aşamada çok kutuplu bir dünyanın doğuşuna hizmet etmek için Latin Amerika ve Karayip entegrasyonunu yeniden inşa etmenin ve gelişmekte olan ülkelerle stratejik ittifaklarda ilerlemenin önemini vurguladı.

“ABD HER GÜN HAKLARIMIZI İHLAL EDİYOR”

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, dokuz yıldır kendisine yönelik yaptırımları sürdüren ABD'nin ülkesinde her gün ekonomik ve insan haklarını ihlal ettiğini ileri sürdü.

Maduro konuşmasını şöyle sonlandırdı: 

“Amerika Birleşik Devletleri ve ABD emperyalizmi dokuz yıldır sistematik olarak her gün ekonomik, ticari ve insan haklarını yasa dışı bir şekilde ihlal ediyor. ABD emperyalizmi, ulusumuza yönelik 930'dan fazla cezai, ahlaksız ve yasa dışı yaptırımı sürdürerek her gün halkımızın insan haklarını ihlal etmektedir. ABD'nin her geçen gün artan bir güçle uyguladığı suç ablukasına rağmen, halkımızın korunmasını ve kollanmasını garanti altına alma misyonumuzdan asla vazgeçmedik. Söylemesi kolay, ancak başarılarımızın büyüklüğünün aşırı ve özel bir bağlamda gerçekleştiği gerçeğini gözden kaçırmayalım."

Maduro, Venezuela'nın ABD'nin çeşitli alanlarda yaptırım uyguladığı 19 ülkeden biri olduğunu belirterek, yaptırımların ülkenin gelirinde yüzde 99'luk bir düşüşe yol açtığını belirtti.

17 Ekim'de hükümet ve Venezuela muhalefeti, Barbados'ta siyasi hakların geliştirilmesi ve seçim garantileri konusunda kısmi bir anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşmaya karşılık olarak, ABD Hazine Bakanlığı petrol, gaz ve altına yönelik yaptırımların hafifletilmesi için Venezuela'ya altı aylık bir muafiyet sağlamıştı.