Ukrayna istihbaratı uyardı: Zelenski'yi devirme teşebbüsü olabilir

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye bağlı istihbarat komisyonu, bahar aylarında devlet başkanını devirmeye yönelik bir teşebbüsün gerçekleşebileceğini söyledi.

Komisyon tarafından Ukrayna Savunma Bakanlığı’na bağlı İstihbarat Ana Müdürlüğü’nün (GUR) Telegram kanalında yapılan açıklamada, “Üçüncü Maydan özel operasyonu 2024’ün mart ve mayıs aylarında doruk noktasına ulaşacak” denildi.

Komisyon ayrıca ilerleyen dönemde “hem Ukrayna içerisinde hem dünyanın başka bölgelerinde çatışmaları kışkırtma teşebbüsleri” olabileceğinin ve 20 Mayıs’tan sonra Zelenski’nin meşruiyetinin sorgulanabileceğinin altını çizdi.

Operasyon amacının “siyasi liderlik dahil herkesi birbirine düşürmek, panik yaratmak, ordu ile sivillerin arasını açmak ve seferberliği sekteye uğratmak” olduğu iddia edilen açıklamada, vatandaşlara ve Batılı ortaklara kapsamlı güvenlik tedbirlerini güçlendirme çağrısı yapıldı.

Ukrayna, sıkıyönetim nedeniyle yapılamayan parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinin yokluğunda hükümetin meşruiyetini tartışıyor.

Muhalefet partileri Avrupa Dayanışması ve Anavatan liderleri Pyotr Poroşenko ve Yulya Timoşenko ise meşruiyet krizini önlemek amacıyla bir koalisyon hükümeti kurma fikrini gündeme getirdi.

Muhalefet milletvekili Aleksandr Dubinskiy, Zelenski’nin anayasa kapsamındaki yetkilerinin 21 Mayıs gecesi sona ereceğini belirtti.

Ukrayna Parlamentosu eski Başkanı Dmitriy Razumkov ise anayasaya göre başkanlık yetkilerinin bu yılın mayıs ayında parlamento başkanına devredilmesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı İstihbarat Komitesi tarafından "Rusların Ukrayna'daki hedefinin toplumun moralini bozmak, halk arasında panik yaratmak, askerlerle sivillerin arasını açmak ve ülkenin siyasi yönetimi, sivil toplum dahil herkesi birbirine düşürmek" olduğu savunulan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Rusya, geçen yıl kasımda Maydan-3 özel operasyonu çerçevesinde sadece Telegram platformunda Ukrayna karşıtı duygular yaymak için yaklaşık 250 milyon dolar harcadı. Operasyonun toplam bütçesi 1 milyar 500 milyon dolar oldu. Bu, Rus istihbaratının tarihteki en pahalı eylemidir.

Maydan-3 özel operasyonu, 2024 yılının mart-mayıs aylarında zirve noktasına ulaşacak, düşman önümüzdeki haftalarda küresel güvenliğe zarar veren söylemleri yaymak ve hem Ukrayna içinde hem de Ukrayna'ya etkin desteğin olduğu dünyanın diğer bölgelerinde çatışmaları kışkırtmak için her türlü çabayı gösterecek.

Rus istihbaratı için geleneksel olan operasyonun yöntemi: 20 Mayıs'tan sonra alınan hükümet kararlarının meşruiyetini sorgulamak, panik ve güvensizlik duyguları yaymak, sivillerle askerleri yapay olarak karşı karşıya getirmek, bizi ortaklarımızla kavga ettirmek."