Pekin, Çin merkezli şirketlerin Ukrayna'nın "savaş destekçileri" listesinden çıkarılmasını talep etti

Ukrayna’nın Çin merkezli şirketleri “uluslararası savaş destekçileri” listesine almasının ardından Pekin, Kiev’den şirketleri ivedilikle bu listeden kaldırması talebinde bulundu.

Çin’in Kiev’deki büyükelçiliği, Ukraynalı görevlilere bu kararın ikili ilişkileri zedeleyebileceğini iletmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri, Reuters’a verdiği demeçte, Pekin’in Çinli şirketlerin bu listede yer almasına karşı olduğunu ve bu hatanın olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılarak derhal düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Kiev tarafından yayımlanan ve “aktiviteleri dolaylı olarak Rusya’nın savaş girişimini destekleyen” kuruluşların yer aldığı listede 14’ü Çin merkezli olmak üzere 48 şirket bulunuyor.

Ukrayna, Moskova'nın ana gelir kaynağı olan petrol ve doğal gaz gibi sektörlerde Çinli ve Rus şirketler arasındaki "kapsamlı iş birliği" durumunu sorun olarak niteliyor.

Bu listede yer alan şirketlere yönelik herhangi bir yasal yaptırım kararı bulunmuyor. Savaşa destek verdiği iddia edilen kuruluşlar arasında Çin Ulusal Petrol Şirketi, Sinopec Grubu, Çin Ulusal Denizaşırı Petrol Şirketi gibi devlet destekli enerji devleri de yer alıyor.

Reuters’a konuşan Kiev yetkilileri, Pekin tarafından herhangi bir koşul belirtilmediğini, yalnızca Çin’in konuya yaklaşımının aktarıldığını ifade etti. Yetkililere göre durum, Çin’in Ukrayna’dan aldığı tahıllarla ilişkilendirilebilir.

Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı, bu kara listeyi “küresel tedarik zinciri unsurlarının iyiliğini ve uluslararası işletmelerin Rusya'dan çıkışını sağlamak için güçlü bir itibar aracı” olarak değerlendiriyor.