Tayvan, Çin tehditlerine karşı geniş kapsamlı savunma tatbikatlarına başlıyor

Tayvan, Çin'in işgali tehdidine karşı savunma amaçlı askeri tatbikatlar düzenlemeye başladı.

Çin'in egemenlik iddiasında bulunduğu Tayvan, olası bir Çin işgali için havada, karada ve denizde geniş kapsamlı tatbikatlara başladı.

Pasifik ülkesi, iki gün sürecek olan tatbikatında, Çin gemilerinin ada çevresindeki sularda seyretmesi ve Çin savaş uçaklarının adaya yönelik ani saldırı ihtimaline karşı savunma pratiği gerçekleştirdi.

Gazeteciler, mayın döşeme gemisine eşlik eden hızlı botlarla birlikte tatbikatı izlerken, Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Sun Li-fang, "Tek taraflı mantıksız eylemlerin Tayvan Boğazı bölgesinde gerilimi kolayca tırmandırabileceğini ve istikrarı sabote edebileceğini" belirtti.

ABD-Çin ilişkilerinde gerginliğe yol açan Tayvan konusunda Çin, 23 milyon nüfuslu adayı kendi toprağı olarak görüyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı, yıllık tatbikat öncesinde, adanın çevresinde yedi Çin savaş uçağı, dört donanma gemisi ve bir casus balon tespit edildiğini açıkladı.

Pasifik bölgesindeki gerilimin artmasıyla birlikte ABD'nin bir savaşa çekilme endişeleri büyürken, Tayvan, güç olarak Çin'e karşı geride kalsa da ABD'den yüksek teknolojili silahlar satın almaya devam ediyor.

Adanın savunma kabiliyetine güveni artırmayı amaçlayan Tayvan, yerli silah sanayisini canlandırarak zorunlu askerlik süresini dört aydan bir yıla çıkardı. Yıllık tatbikat, seçmenlerin Lai Ching-te'yi bir sonraki başkan olarak seçmelerinden ve bağımsızlık yanlısı Demokratik İlerleme Partisi'ne üst üste üçüncü kez dört yıllık bir dönem verilmesinden sadece üç hafta sonra gerçekleşti.