Volodomir Zelenski, Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy'ı görevden aldığını duyurdu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy’ı görevden aldığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, görevden aldığı Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy’in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Sırsky’yı atadığını duyurdu.

58 yaşındaki General Sırsky, 2013 yılından bu yana Ukrayna ordusunun NATO standartlarını benimsemesi için mücadele veriyor.

Görev değişikliğini sosyal medya platformu X hesabından duyuran Zelenski, “General Valeriy Zalujnıy ile görüştüm. Ukrayna'yı savunduğu iki yıl için kendisine teşekkür ettim” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat 2022'de tam kapsamlı işgalinin ikinci yıldönümüne yaklaşılırken gelen görev değişikliği için "Böyle bir yenilenmenin tam zamanı" değerlendirmesinde bulunan Zelenski, General Zalujnıy'a ekibin bir parçası olarak kalmasını tavsiye ettiğini belirtti.

Savunma Bakanı Rüstem Umerov da, Zalujnıy'a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti ancak orduda yenilenmenin zamanının geldiğini vurguladı.

Umerov, "Yeni yaklaşımlara ve yeni stratejilere ihtiyaç var. Bugün, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin liderliğinin değiştirilmesi gerektiğine dair bir karar alındı” şeklinde konuştu.

Zalujnıy ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, istifa ettiğini belirtmedi.

Zalujnıy, "herkesin değişmesi ve yeni gerçeklere uyum sağlaması gerektiğini" kabul ettiğini ve savaşta "yaklaşımların ve stratejinin değiştirilmesi gerektiği" konusunda aynı fikirde olduğunu ifade etti.

Ukrayna ordusunu NATO çizgisinde modernize etmesiyle bilinen Zalujnıy, Rusya'nın geniş çaplı işgalinden yedi ay önce göreve başlamıştı.

ZELENSKİ VE ZALUJNIY ARASINDAKİ GERGİNLİK

Zelenski ve Zalujnıy arasındaki gerginlik, büyük beklenti uyandıran karşı saldırının Rusya'nın derin savunmasını aşma hedefine ulaşamamasının sonrasında ortaya çıktı. Zalujnıy'ın gidebileceğine dair söylentiler ocak ayı sonundan bu yana gündemi meşgul ediyordu.

Bazı analistler, komutasındaki askerler ve yabancı askeri yetkililer tarafından büyük saygı gören Zalujnıy'ın görevden ayrılmasının istenmeyen bir kargaşaya yol açabileceği, Ukrayna ordusu ile siyasetçilerin arasını açabileceği ve Kiev'in Batılı müttefikleri arasında belirsizliği artırabileceği uyarısında bulunuyor.

Ukrayna, 2023 yazında başarısızlıkla sonuçlanan karşı saldırısından bu yana mühimmat ve personel konusunda önemli sıkıntılar çekiyor.

Batı'dan beklenen silah tedariğinin yetersiz kalmasının ardından Ukrayna savunmasını güçlendirmeye; Moskova ise ordusuna daha fazla güç kazandırmak için ekonomisini savaşa hazır duruma getirmeye odaklandı.