Savaş yorgunu Ukrayna cepheye asker göndermekte zorlanıyor

Rusya ile savaşı devam eden yorgun Ukrayna, cepheye asker bulmakta oldukça zorlanıyor. Pavlo Zhilin Çerkasi, sokaklara devriyeye çıktığında bölgedeki genç erkekler onunla karşılaşmamak için yolunu değiştiriyor. Çünkü Pavlo, orduya asker toplamak için dolaşıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi üzerinden yaklaşık iki yıl geçti ve Ukrayna cepheye gönderecek asker bulmakta oldukça zorlanıyor.

Pavlo Çerkasi’de de işgalin ilk zamanlarındaki heyecanını yitirmiş görünüyor. Bunun sebebi ise Ukrayna’nın savaş yorgunu olması.

PAVLO’NUN HİKAYESİ

Ukrayna sokaklarında insanlar, günlük hayatına devam ediyor ve bir savaş yokmuşçasına yaşamlarını sürdürüyor.

Pavlov, sokaklardaki görüntüye tepki göstererek, “Anlamıyorum. İnsanlar, sanki savaş çok uzakta bir ülkedeymiş gibi ortalıkta dolaşıyor. Bu tam bir işgal ancak sanki insanlar umursamıyor. İlk günkü gibi herkesin bir araya gelmesi lazım. O zamanlar herkes birlik içindeydi” diyor.

24 yaşında olan Pavlo, ülkesi için büyük bir fedakarlık yaptı. Askere gitmenin hayalini kurarak büyüdüğünü anlatan Pavlo, tam ölçekli işgal girişiminin başladığı Şubat 2022’de orduda görev alıyordu.

İlerleyen dönemde Kiev’in yakınlarında ve Donbas’ın batısında bulunan Soledar’da savaştı. Büyük kayıpların yaşandığı Bahmut’da ağır bir şekilde yaralandı.

Çalılığın altına sürünerek dua etmeye başlayan Pavlov, daha sonra hastaneye götürüldü. Pavlov bunun büyük bir rahatlama hissi getirdiğini söylüyor. Sadece hayatta kaldığı için değil aynı zamanda cephe hattından çıkarıldığı için nefes alabildiğini de belirtiyor. 

Kendisinin başına gelenlerden sonra askere gitmek istemeyen Ukraynalı gençler hakkında konuşan Pavlov, “Bir gün onların çocukları, savaş sırasında onlara ne yaptıklarını soracaklar. 'Saklanıyordum' diye cevap verdiklerinde, çocuklarının gözlerinde yerle bir olacaklar” ifadelerini kullanıyor.

SERHİY’NİN HİKAYESİ

Kiev yakınlarında bulunan Irpin, savaşın ilk zamanlarında Rus kuvvetleri tarafından işgal edildi. Şehrin her yerinde paramparça olmuş binalar bulunuyor ama aynı zamanda inşaat çalışmalarının sesleri de duyuluyor.

Bu bölgeye cephe hattından tahliye edilen siviller de yerleştirildi. Lilia Saviuk ve kocası, Rus işgali altında bulunan Kakhovka’dan bu bölgeye taşınmak zorunda kaldı.

Savaşın başında oğulları Serhiy bir bodruma kapatıldı. Lillia da Ukrayna yanlısı sloganlar attığı için oğluna işkence yapıldığını vurguluyor.

Serhiy buradan kurtulunca hemen Ukrayna adına savaşa katıldı. Geçtiğimiz sonbaharda şiddetli çatışmaların yaşandığı Avdiivka’da ağır yaralandı.

Bu çatışmalarda Ukraynalı yetkililer askerlerinin durumuna ilişkin bir itirafta bulunmak zorunda kaldı. Bir kaynağın aktardığına göre, cephede 8 Rus askerine karşılık olarak 1 Ukrayna askeri düşüyor.

Lilia, doktorların bir mucize gerçekleştirdiğini söylerken oğlunun bacağına yapılan deri naklini gösteriyor. Ancak oğulları Serhiy, iyileşir iyileşmez cepheye geri dönmek istiyor. 

Lilia, savaşın oğlu iyileşene kadar bitmesi için dua ediyor. Vatani görevini yaptığını belirtirken gözleri doluyor ve şunları söylüyor:

Bir anne olarak bunu söylemek belki günah ama o hastanedeyken ben rahat uyuyabiliyorum. Cephe hattındayken gözüme uyku girmiyordu. Bunu gerçekten söylememem gerekiyor ama oğlumun şu anda hastanede olmasına seviniyorum."

VLADİSLAV’IN HİKAYESİ

Çerkasi’nin dışında bir mezarlık bulunuyor. Bu mezarlıkta Rusya’nın tam ölçekli işgalinden bu yana Ukrayna ordusundan hayatını kaybeden genç askerler bulunuyor.

Ukrayna, ölenleri kahraman olarak onurlandırırken aileler büyük bir yas tutuyor. Inna henüz oğlunun fotoğrafını mezarına koymaya hazır değil. Cenazesinde taşınan fotoğraf hâlâ evde duruyor.

Vladislav Bikanov, Haziran 2023’te Bahmut yakınlarında gerçekleşen patlamada hayatını kaybetti. 23 yaşındaydı ve genç yaşına rağmen komutan yardımcısı olmayı başarmıştı.

Inna, yanı başında kızı sessizce ağlarken, "Oğlumun doğru şeyi yaparken öldüğüne inanıyorum" diyor ve şunları söylüyor:

"Ben bir öğretmenim ve çocuklara her zaman şunu söylüyorum: Haklıyız, ülkemizi ve çocuklarımızı savunuyoruz. Oğlum bizi savunuyordu. Bu davaya inandı. Ben de inanıyorum."