Almanya askerlik için personel bulmakta zorlanıyor

Almanya, silahlı kuvvetlerindeki personel eksikliğini gidermek amacıyla Alman pasaportuna sahip olmayan bireyleri de askere almayı değerlendiriyor.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Tagesspiegel Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, uzmanlar tarafından önerilen yabancıların Alman ordusuna katılma fikrinin ciddi şekilde ele alındığını belirtti.

Pistorius, bu önerinin Almanya'nın karşılaştığı silahlı kuvvetlerdeki personel açığını kapatma çabaları içinde değerlendirildiğini ifade etti.

Almanya'da yaşayan ve Alman vatandaşlığına sahip olmayan bireylerin orduda görev almasının düşünüldüğü bu öneri, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi ve hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından olumlu bir şekilde karşılanıyor.

CDU Milletvekili Johann Wadephul, silahlı kuvvetlere Alman vatandaşı olmayan adayların kabul edilmesini prensipte doğru bulduğunu ancak detayların önemli olduğunu vurguladı.

Wadephul, bu konuda AB veya NATO ülkeleri vatandaşlarına mı yoksa diğer ülkelerden gelenlere mi kapıların açılacağı gibi soruların yanıtlanması gerektiğini belirtti.

FDP Milletvekili ve Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann da yabancıların Alman ordusuna alınabileceğini savunarak, bu adaylara Alman vatandaşlığına hızlı bir geçişin düşünülebileceğini ifade etti.

Ancak Yeşiller Partisi Milletvekili Sara Nanni, Alman pasaportuna sahip olmayanların orduda görev almasına karşı çıkarak, Alman ordusuna katılmak isteyenlerin hızlı bir şekilde vatandaşlık alabileceği reformlara odaklanılması gerektiğini dile getirdi.

Almanya'nın askeri personel eksikliği sorunu, zorunlu askerliğin kaldırılması, yaşlanan nüfus ve nitelikli işgücü eksikliği gibi faktörlerle birleşince, 2031 için hedeflenen asker sayısına ulaşma konusunda zorluklar yaşanıyor.

Savunma Bakanı Pistorius, Alman ordusunu modernize etme ve savunma harcamalarını artırma ihtiyacına vurgu yaparak, "Avrupa'da bir savaş tehdidi olabileceği fikrine alışmalıyız ve bu da savaşa hazır olmamız gerektiği anlamına geliyor" şeklinde konuşmuştu.

Zorunlu askerlik uygulamasının kaldırılması 2011'e dayanıyor. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından, zorunlu askerlik konusundaki tartışmalar tekrar gündeme gelmişti.