İngiltere ve İspanya, Eurofighter için Almanya ile görüşecek

Türkiye, F-16 savaş uçakları konusundaki belirsizliğin ardından Eurofighter Typhoon savaş uçaklarına yönelme kararı aldı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 23 Kasım Perşembe günü Ankara’da İngiliz mevkidaşı Grant Shapps ile bir araya geldi. Bakan Güler, uçakların en üst modelini almak istediklerini ve Avrupa ülkeleriyle görüşmelere başladıklarını belirtti.

Baran Döner-barandoner@intell4.com

Türkiye, ilk olak F-35 ile S-400, akabinde F-16 ve son olarak Eurofighter savaş uçaklarını satın almak için başta İngiltere ve İspanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleriyle görüşmelere başladığını duyurdu. 

Reuters haber ajansına konuşan Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, Türkiye’nin Eurofighter savaş uçaklarına yönelmesinin temel sebebinin F-16 savaş uçaklarında yaşadığı belirsizlik olduğunu söyledi. Üst düzey yetkili, ABD’den istenen F-16 savaş uçakları konusunda kesin bir sonuca varılamaması nedeniyle bu şekilde bir adım atıldığını vurguladı.

İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya tarafından ortak bir şekilde üretilen Eurofighter uçaklarının ayrıntılı bir şekilde incelendiğini belirten Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, uçakların en üst modelini almak istediklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

F16 tedariki ve modernizasyonu süreci devam ederken üzerinde durduğumuz tek uçak Eurofighter. Bunun dışında herhangi bir çalışmamız yok. Tedarik konusunu İngiltere üzerinden ele alıyoruz. İngiltere bu konuda Almanya'nın itirazlarının kaldırılmasına yönelik yardımcı olacaklarını belirtiyorlar. Türkiye olarak ilk aşamada 20, daha sonra da 20 olmak üzere 40 uçak almak isteğimizi ifade ettik. Alacağımız uçaklar kesinlikle ikinci el değil. En üst modelini alma konusunda talebimiz oldu.

Türkiye, Ekim 2021'de ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti satın almak için resmi olarak talepte bulunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden, 20 milyar doları aşan bu satışı desteklediğini ancak ABD Kongresi’nin F-16 savaş uçaklarının satışına engel olduğunu belirtmişti.

ABD Kongresi’nin F-16 savaş uçaklarının satışına engel olmasının sebebi olarak, Türkiye’nin NATO’nun genişlemesine engel olacak şekilde hareket etmesi ve ülkede yaşanan insan hakları ihlalleri olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya katılım başvurusunu 29 Kasım’da düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısına kadar bildirmeyeceğini açıklaması, bu sürecin daha da karmaşık duruma gelmesine yol açtı.

EUROFİGHTER TYPHOON’UN GENEL ÖZELLİKLERİ

Eurofighter Typhoon; İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya tarafından ortak bir çalışma içerisinde geliştirilen avcı uçağı olarak öne çıkıyor. Eurofighter savaş uçağının geliştirilmesinin temel nedeni, Avrupa ülkelerinin savaş uçağı ihtiyacını karşılamak.

Proje ilk başlarda Fransa’nın da dahil olduğu 5 ülkeden oluşuyordu ancak Paris hükümetinin kendi savaş uçağını geliştireceğini duyurmasının ardından projeye 4 ülke olarak devam edildi.

Projede İngiltere’yi temsilen BAE Systems; Almanya ve İspanya’yı temsilen Airbus Defence & Space ve İtalya’yı temsilen ise Leonardo firması çalışmalarını sürdürüyor.

Eurofighter savaş uçağının 2 mürettebatı bulunuyor. Uzunluğu 15.96 m, ağırlığı 11.000 kg, yakıt kapasitesi ise 6,215 L olarak öne çıkıyor.

Performans açısından baktığımızda menzili 2,900 kilometre ve savaş menzili 1,389 kilometre olarak biliniyor. 

Eurofighter, 27 mm Mauser BK-27 topuna sahip bir savaş uçağı. Harp başlıklı füzeler, hava füzeleri ve hava yer füzelerini taşıyabilecek özellikleri bulunuyor. EuroDASS Elektronik Destek Sistemi (DASS): Radar uyarı alıcıları, lazer uyarıcıları, radar tespit ve karıştırma (ECM) özelliklerine sahip. CAPTOR (Captured Radar) radarı: Multi-mode, mevcut hedefler üzerinde hem hava-hava hem de hava-yer modlarında çalışabilen bir radar sistemini bulunduruyor.

Son model savaş uçağı olarak birçok özelliğe sahip olan Eurofighter Typhoon, ülkelerin envanterinde bulundurmak isteyeceği bir savaş uçağı olarak öne çıkıyor.

EUROFİGHTER TYPHOON’UN F-16 VE F-35 UÇAKLARINDAN FARKI

Eurofighter Typhoon savaş uçağı, 2003 yılından bu yana üretimde bulunuyor. Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Avusturya, Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt ve Katar gibi ülkeler tarafından kullanılıyor.

F-35 savaş uçağı ise 2011 yılından beri üretimde bulunuyor. ABD, Birleşik Krallık, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Norveç, İsrail, Kanada, Japonya, Belçika ve Güney Kore gibi ülkeler tarafından kullanılıyor.

F-16 savaş uçağı ise 1978 yılından bu yana üretimde bulunuyor. Türkiye, Mısır, Pakistan, Yunanistan, ABD, Güney Kore, Tayvan, Fas, Bahreyn, Irak, Polonya, Romanya, Slovakya, Hırvatistan ve Şili gibi ülkeler tarafından kullanılıyor.

Bu üç savaş uçağının satın alma ve bakım maliyetleri de birbirinden oldukça farklı görünüyor.

Eurofighter Typhoon’un satın alma maliyeti yaklaşık olarak 90 milyon dolar. F-35 savaş uçağının 115.5 milyon dolar ve F-16 savaş uçağının ise 18 milyon dolar seviyesinde olduğu biliniyor.

Uluslararası araştırmacılara göre, Eurofighter Typhoon hava üstünlüğü sağlamak için en donanımlı uçaklardan biri ancak F-35 gelişmiş stealth teknolojisi ve aviyonik sistemi sayesinde ilk vuruşta yok etmek avantajına sahip özellikler barındırıyor.

Eurofighter Typhoon, F-35 ve F-16 savaş uçaklarından daha çevik ve hızlı bir uçak olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda yüksek irtifada ve süpersonik hızlarda daha iyi bir performans sergiliyor.

F-35 ise Eurofighter Typhoon ve F-16 savaş uçaklarından daha fazla silah ve cephanelik taşıyabiliyor.

Türkiye, 2017 yılında Rusya ile S-400 savaş uçaklarının satın alınması konusunda anlaşma sağladıktan sonra ABD ile kısa süreli bir diplomatik gerginlik yaşamıştı. ABD’nin uyarılarına rağmen S-400 programının iptal edilmeyeceği belirtilmiş ve 2019 yılında ABD, Türkiye’nin F-35 programından kesin olarak çıkarıldığını duyurmuştu.

Türkiye’nin bu konudaki itirazları sonuç vermemiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’ın görüşmesinde F-16 satışı gündeme gelmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise 20 milyar dolara varan bir satışın gerçekleşebileceğini ancak bu satışların kararının sadece kendisinde olmadığını, ABD Kongresi’nin de onay vermesi gerektiğini belirtmişti. ABD Kongresi ise bu satışların gerçekleşmesi için Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliğine onay vermesi gerektiğini şart koşuyor.

Türkiye, bu gelişmelerin ardından F-16 savaş uçaklarına benzer özellikler taşıyan Eurofighter savaş uçaklarına yöneldi. Almanya’nın itirazları olsa da İngiltere ve İspanya’nın devreye girmesiyle bu sorunların ilerlemeden çözüleceği ve Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımına başlayacağı öngörülüyor.