Türkiye-Rusya ticareti çıkmaza giriyor: ABD'nin yaptırımları devam ediyor

ABD'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan dolayı Moskova'ya uyguladığı ikincil yaptırımlar ticareti çıkmaza sürüklüyor. Rusya’dan yapılan para transferlerinde yaşanan sorunlar her geçen gün artıyor. Türkiye’deki bankaların Rusya’dan gelen ödemeleri geri çevirmesi nedeniyle ihracat hesaplarına erişim yapılamıyor. Şirketler, yetkililerden ihracat paralarının tamamının yurda getirilmesine "istisna" uygulanmasını talep ediyor.

Türkiye’nin yedinci büyük ihracat pazarı Rusya ile ihracatında yaşadığı para transferi sorunları gün geçtikçe çıkmaza giriyor.

ABD'nin ikincil yaptırımlarını açıkladığı ocak ayından bu yana Türk şirketler, Rusya’dan ihracat bedellerini banka aracılığı ile alamıyor.

Üreticiler ihracat hesaplarını kapatmakta zorluk yaşarken, yeni siparişleri de Çin’e ve alternatif ülkelere kaptırmaya başladı.

İhracat bedelinin 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunluluğu karşısında bankadan ödemesini alamayan firmalar, kendi yöntemleri ile bu bedelleri tahsil etmeye çalışıyor. Ancak ihracat hesabını kapatmak için banka transferi zorunluluğu, ihracat hesabının kapatılmasının önüne geçiyor.

Bazı firmalar, ihracat bedellerini Rus bankaları üzerinden değil üçüncü ülke bankaları üzerinden yapılan transferlerle almaya çalışıyor.

EKONOMİ sitesinin haberine göre, ihracatçılar para transferlerinin bir anda sonlandığını, ihracatın da durma noktasına geldiğini aktardı.

Firmalar ihracat bedellerinin tamamlanması için "Rusya’dan yapılan ihracatın bedelinin tamamının yurda getirilmesine istisna uygulanmasını" talep ediyor.

"RUS VE TÜRK YETKİLİLER KONUYU YAKINDAN TAKİP EDİYOR"

Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Aleksey Yerhov, yaptığı açıklamada, “Rus Büyükelçiliği ve Ticaret Mümessilliği, bazı Türk bankalarının Rus ticari işletmelerin çıkarları adına ödeme yapmayı reddetmesi ile ilgili olarak yetkili Türk makamlarıyla yoğun temas halindedir. Aynı zamanda bazı bankacılık kurumları, geçtiğimiz aralık ayının sonunda sıkılaştırma kararı alınan Batı yaptırımlarına doğrudan atıfta bulunuyor. Şu anda ortaya konan çabalar sonucunda hem yaptırımlardan tamamen muaf olan ürünleri satan Türk ihracatçılarımızı, hem de Rus ortaklarını memnun edebilecek bir çözüme ulaşacağımızı umuyoruz”  şeklinde konuştu.

Rus petrol ihracatçılarının da son birkaç haftadır Türkiye’den ödeme alamadığı iddia edilmişti.

Rus ve Batı medyası, bazı Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri bankalarının da Rusya’dan para transferlerini geri çevirdiğini gündeme getirdi ancak Rusya’nın en büyük tedarikçisi Çin ile ticareti her geçen gün artıyor.

ABD, Türkiye’yi yaptırım tehdidiyle baskı altına almaya devam ederken, İtalyanlar Rusya ile ticareti geliştirmek için yeni ödeme sistemleri test etmeye başladı.