ABD yaptırımları Rusya-Türkiye ticaretini vurdu: Sorunları aşmak için çözümler gündemde

ABD, Türkiye ile Rusya arasındaki ticareti yıpratmayı amaçlayan yeni yaptırım tehdidinde bulundu. İki ülkenin alışverişlerde kullandıkları ödeme yöntemlerini hedef alan bu yaptırımların benzerleri, Ankara-Moskova hattındaki bankalar için de alınmıştı.

Geçtiğimiz aralık ayında verilen başkanlık kararı her ne kadar enerji sektörünü direkt olarak hedef almasa da Türkiye’nin Rusya’dan aldığı ham petrolün ve Moksova’nın Ankara’dan ithal ettiği çeşitli ürünlerin ödemelerinde karışıklık oluşmasına sebep olmuştu.

Reuters’a konuşan kaynaklar, ödeme sorunlarının, Türk bankalarının işlerini gözden geçirmesi ve uyumluluğu sıkılaştırmasından kaynaklandığını belirtti.

Petrol dışındaki ürünlerin ticaretinin daha çok etkilendiğini aktaran kaynaklar, mekatronik alışverişinin askeri teçhizatla benzerliğinden dolayı durma noktasına geldiğini ve ödeme sıkıntılarının çoğunlukla alacaklı Türk taraflar için sorun oluşturduğunu ifade etti.

Moskova ve Ankara, iki ülkenin ödemeler ve işlemler gibi konulardaki sıkıntılarının giderilmesi için çözüm yolu olarak ortak banka kurmayı gündemlerine aldı.

2022 yılından beri yerel para birimleriyle işlem yapacak bankanın açılmasıyla ilgili istişareler sürdürülüyor.

Rusya ve Çin de benzer bir şekilde ABD ve Batı yaptırımlarını baypas etmek için ticaretlerini yuan ve ruble ile gerçekleştirme kararı almışlardı.

Ancak iki ülke arasındaki ticaret ilişkileri, Çin ve Hong Kong merkezli şirketlerin yaptırımlardan kaçmak amacıyla Rus ithalatçılarla bağlantılarını sonlandırması ve Rus müşterilere yönelik daha sıkı kurallar uygulamaya koymalarıyla zarar gördü.