Rusya'nın Avrupa'da bulunan varlıklarına el koyuluyor: ABD Senatosu onayladı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde sonra dondurulan Rus varlıklarına el koyarak yeniden inşa çalışmalarını finanse etmek üzere Ukrayna’ya gönderilmesine izin verecek yasa tasarısını onayladı.

Reuters’ın paylaştığına göre, ABD Joe Biden’ın yasa tasarısını imzalayarak onaylaması durumunda, Washington’ın savaş durumunda olmadığı bir ülkenin merkez bankasının varlıklarına ilk kez el koymasının önünün açılacağı vurgulanıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya olan askeri müdahalesi sonrasında Batılı devletler, Moskova’ya kapsamlı bir yaptırım uyguladı ve ülkenin yurt dışındaki bütün varlıklarını dondurma kararı aldı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülkesinin Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin yaklaşık 300 milyon dolarına erişimini kaybettiğini açıkladı.

ABD Hazinesi, Eylül 2023’te Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının hacmini yaklaşık 280 milyar dolar olduğunu duyurdu. Dondurulan varlıkların büyük bir bölümü Avrupa ülkelerinde bulunuyor.

Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batılı devletlerin bu tür adımlarının sonuçlarına yönelik bir soruya “Rusya misilleme tedbirleri alacaktır” cevabını verdi.

Peskov, Rus varlıklarına el koyulmasının uluslararası ekonomik pazara darbe vurabileceğini belirterek diğer ülkelerin ABD ve AB’ye olan güvenini sarsabileceğini vurguladı. Peskov ayrıca bu eylemlerin ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu.