Ukrayna Savunma Rüstem Umerov, 2024 yılında savunma teknojilerinin ön planda olacağını duyurdu

Ukrayna Savunma Bakanı Umerov, ortak ülkelerin askeri desteklerine yönelik açıklamalarda bulundu. Rusya’nın son bir yıl içerisinde ara vermeden saldırı düzenlemesine rağmen ancak harabeye dönen yerleri ele geçirebildiğini söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Savunma Temas Grubu (Ramstein) toplantısında konuşma yaptı. ABD öncülüğünde oluşturulan Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun toplantısına 50’den fazla ülke katılım gösterdi. 

Rüstem Umerov konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna topraklarını ele geçirmek için yaklaşık 400 asker kaybettiğini söyledi.

2024 YILINDA SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ ÖN PLANDA OLACAK

Bakan Rüstem Umerov, ön cepheyi savunmak için yeterli ekipmanlar ile birlikte yedek parçaya ihtiyaç duyulduğunu ancak bunlar için önemli teknolojik atılımlar gerektiğini belirtti. 

2024 yılında savunma teknolojilerinin ön planda olacağını belirten Umerov, “Savaş alanında önemli bir faktör silah sayısıdır. Yeterli ekipman ve mühimmat tedariği, bakım ve yedek parça, cephe hattının devamlılığı için kritik öneme sahiptir. Ancak atılımlar inovasyon ve önemli teknolojik ilerleme gerektirir. Bu nedenle, 2024 yılında Ukrayna Savunma Bakanlığının gündeminde savunma teknolojileri merkezi bir rol oynayacak” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta istediği sonuca ulaşamadığını vurgulayan Umerov, “Rusya'nın muazzam askeri endüstrisi biliniyorken tüm ordu gücüyle beraber sadece iki şehrin (Bahmut ve Mariyinka) harabelerini ele geçirmesi pek de bir başarı değil. Son görüşmemizden bu yana Rusya, 54 binden fazla askerini kaybetti. Ancak düşmanın sınırsız seferberlik kaynakları var” değerlendirmesinde bulundu.

“UKRAYNA KOALİSYONLARA HAZIR”

Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun kasım ayında gerçekleştirdiği son toplantının ardından Ukrayna’ya çok sayıda füze saldırısı düzenlendiğini vurgulayan Umerov, "Rusya Federasyonu'nun terörist rejimi sadece iki ay içinde Ukrayna şehirlerine 600'den fazla füze ve 1000 Şahid silahlı insansız hava aracı fırlattı" ifadelerini kullandı.

Bakan Umerov, Ukrayna'ya yönelik müttefik ülkelerin kurduğu silah tedariği koalisyonları hakkında konuştu. Ukrayna olarak bu konuda her türlü ortaklığa başta silah üretimi olmak üzere hazır olduklarının altını çizen Umerov, Ukrayna'ya destek için kurulan koalisyonları şu şekilde açıkladı:

1-ABD, Danimarka ve Hollanda: Havacılık (F-16) Koalisyonu

2-Fransa: Ağır Silah ve Topçu Koalisyonu

3-Birleşik Krallık ve Norveç: Denizcilik Koalisyonu

4-Almanya ve Polonya: Zırhlı Araçlar Koalisyonu

5-Estonya ve Lüksemburg: BT koalisyonu

6-Litvanya: Mayın Temizleme Koalisyonu