Güneydoğu Asya'da gerginlik yükseliyor: Filipinler, Çinli diplomatları "dezenformasyon" faaliyetleri gütmekle suçladı

Filipinler'in Ulusal Güvenlik Danışmanı, 10 Mayıs Cuma günü yaptığı açıklamada, Filipinli bir amiral ile yapılan telefon görüşmesinin sızdırıldığı iddiası üzerine Çinli diplomatların sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Eduardo Ano yaptığı açıklamada, Çin'in Manila'daki büyükelçiliğinin “tekrarlanan dezenformasyon, yanlış bilgi ve kötü bilgi yayma eylemleri” düzenlediğini öne sürdü.

Ano, "Çin büyükelçiliğindeki bu kişiler ve bu kötü niyetli etki ve müdahale operasyonlarından sorumlu olanlar derhal ülkeden çıkarılmalıdır. Bu eylemlerin ciddi bir ceza olmaksızın yaptırımsız kalmasına izin verilmemelidir” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, Ano'nun açıklamalarını provokatif olarak nitelendirdi ve Filipinler'deki Çinli diplomatların işlerini yapmalarına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Pekin'de düzenlenen olağan basın brifinginde konuşan Lin, “Çin, Filipin tarafının Çinli diplomatik personelin görevlerini normal bir şekilde yerine getirmesini etkin bir şekilde korumasını, ihlal ve provokasyona son vermesini ve gerçekleri inkar etmekten kaçınmasını ciddiyetle talep etmektedir” açıklamasına bulundu.