İran-Çin ortak sermayesi ile Fars Körfezi Köprüsü'nün yapımına başlanıyor

İran Serbest Bölgeler Yüksek Şurası Başkan Hüccet Abdulmeliki, Basra Körfezi'nde bulunan Keşm adasını ana karaya bağlayacak yaklaşık 3 buçuk kilometre uzunluğundaki köprünün yapımı için Çin ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na konuşan Hüccet Abdulmeliki, “Fars Körfezi Köprüsü” adı verilen köprünün yapımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Abdulmeliki, “Çinli müteahhit firmalarla görüşmeler yapıldı. 3 yıla kadar tamamlanması planlanan Fars Körfezi Köprüsü İran-Çin ortak sermayesiyle yapılacak” ifadelerini kullandı.

Yatırım bedeli yaklaşık olarak 700 milyon doları bulan köprünün inşaatının şu anda yüzde 18’lik bir bölümünün tamamlandığını dile getiren Abdulmeliki, köprünün projesinde İran Devrim Muhafızlarına bağlı Hatemül Enbiya Yapı Karargahı’nın da paydaşlardan biri olduğunu söyledi.

Serbest ticaret bölgesi bulunan adayı karaya bağlaması amaçlanan köprünün tamamlanması ile ekonomi turizmine büyük oran katkı sağlaması bekleniyor.

Basra Körfezi ile Hürmüz Boğazı’nın birleştiği noktada yer alan Keşm Adası’nı ana karaya bağlayacak ve uzunluğu 3 buçuk kilometre, genişliği ise 32 metre olması planlanan Fars Körfezi Köprüsü’nün yapımına ilk olarak eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde 2011 yılında başlanmıştı.